Преустановени са всички културни, спортни и масови мероприятия на територията на областта, съгласно издадената заповед на Министъра на здравеопазването и провелото се вчера заседание на Областният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания и функциониращия към него Областен медицински съвет.

Калин Каменов издаде заповед във връзка с ограничаване на разпространението на коронавирус

Взети са всички превантивни мерки относно дезинфекцията на всички общински, лечебни и други центрове.

Всички лица, които имат въпроси относно коронавирусната инфекция могат да се обадят на денонощните телефони на РЗИ-Враца и Министерство на здравеопазването.

Дезинфекцират прецизно градския транспорт във Враца след всеки курс

Една от основните мерки е следенето на пациенти, които са под карантина, защото има хора, които не искат да спазват 14-дневния ограничителен период.

Такава жена има в село Лесура, която се е завърнала от Италия. Тя е минала всички необходими изследвания и няма основания за притеснение, но трябва да остане под карантина, която тя не спазва и е много трудно да бъде „задържана“.

Областният управител Малина Николова каза, че при такива случаи на хора, които  не спазват карантинния си период, ще бъдат уведомявани органите на МВР, които ще вземат необходимите мерки.

И фитнес залите на специален режим заради коронавируса

Относно гранично контролно-пропусквателния  пункт в град Оряхово също са взети всички необходими мерки. Преминаващите хора са сведени до минимум, като такива, които са пътували извън страната или в държава, която е заразена с коронавирустна инфекция не се допускат да преминат.

Ученици, които са от областта, но учат в Плевен и Габрово ще бъдат с удължена грипна ваканция.

Дигитални термометри мерят температурата на хората в общината