Днес е 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Поради обявената на територията на страната извънредна епидемична обстановка, традиционното празнично шествие не се проведе.

„Уважаеми учители и дейци на културата, мили деца и ученици, скъпи съграждани, Поздравявам Ви по случай 24 май – най-светлият, най-българският празник! Денят на братята Кирил и Методий! Денят на буквите, просветата, науката и духа! Денят на българското достойнство!“, с тези думи кметът на община Козлодуй Маринела Николова откри традиционната церемония по награждаване на учители, ученици и културни дейци по случай днешния празник

Тържеството се състоя в зрителната зала на Народно читалище храм-паметник „Христо Ботев – 1879”. Връчвайки отличия, Община Козлодуй засвидетелства уважение към най-изявените учители, ученици, културни деятели и творци за успешната и ползотворна работа в областта на образованието, културата, театралното изкуство и за постигнатите от тях успехи през изминалата година.

Кметът на община Козлодуй Маринела Николова, председателят на ОБС Козлодуй Николинка Тодорова и Гинка Иванова, заместник-кмет на община Козлодуй, връчиха наградите на отличените. Много преподаватели, заедно със своите ученици, получиха грамота за признание, както и книга.

Културните деятели също получиха грамоти и книги. За юбилярите бяха предвидени почетни грамоти, плакети и цветя. Заслужено признание получи и педагогическият екип на ДГ „Първи юни”, с. Бутан, за принос в просветната дейност и за издигане престижа на детската градина на общинско, областно и национално ниво. ДГ „Първи юни” е първата и единствена иновативна детска градина в община Козлодуй. Най-възрастният отличен днес бе Димитър Симов, на 80 години, читалищен служител и дългогодишен самодеец към НЧ „Н. Й. Вапцаров – 1927“, с. Хърлец.

С музикалните си изпълнения, децата от ДГ „Слънчице”– четвърта „А” група „Калинка”, Гергана Кръстева и вокална група „Щуротреска” към ЦПЛР – ОДК, с ръководител Галя Цветанова, се погрижиха за доброто настроение на всички присъстващи. В края на тържеството прозвуча химнът на Козлодуй, чийто автор е Евгени Панов, в изпълнение на ВГ „Щуротреска“.

В навечерието на празника Община Козлодуй връчи поздравителни адреси на всички детски и учебни заведения, на читалищата, Дом на енергетика и ЦПЛР – ОДК. От името на кмета бяха изпратени и благодарствени адреси за отговорното отношение и активно участие в цялостната организация за успешното прилагане на обучение от разстояние в електронна среда до директорите на детските градини, училищата и ЦПЛР – ОДК.

Както всяка година и тази, всички първокласници получиха от името на кмета на общината книги по случай успешното приключване на учебната година.

Община Козлодуй поднася своите искрени и сърдечни благодарности на всички, които с труда, усилието и вдъхновението си, въпреки изпитанията по време на пандемия, допринесоха за постижения в сферата на образованието и културата в нашата община!

Честит празник!