Проектът предвижда преминаване на всички тежкотоварни автомобили през един или повече буферни паркинги, преди преминаването на Дунав мост 2.

Идеята е електронна система, още преди влизане в град Видин, уточни Иванов, да насочва автомобилите към буферен паркинг със свободни места за изчакване.

При вход в паркинга превозното средство се регистрира и получава номер за последващото му напускане, като се взимат под внимание видът на товара му, оставащото време на водача на превозното средство до следващата му задължителна почивка и др.

Седем  са обособените паркинги, с капацитет близо 1100 тежкотоварни автомобила, за изчакване преди преминаване през Дунав мост 2 при Видин. Това стана известно след проведената по инициатива на видинския областен управител Огнян Асенов работна среща, на която са обсъдени възможностите за облекчаване на тежкотоварния трафик в община Видин, в посока изход към Република Румъния.

Иван Иванов, началник на областен отдел „Автомобилна администрация“ – Видин, представи идеен проект на система за електронно управление на трафика, която би могла да доведе до облекчаване на тежкотоварния трафик на територията на общината.

Проектът предвижда преминаване на всички тежкотоварни автомобили през един или повече буферни паркинги, преди преминаването на Дунав мост 2.

Идеята е електронна система, още преди влизане в град Видин, уточни Иванов, да насочва автомобилите към буферен паркинг със свободни места за изчакване. При вход в паркинга превозното средство се регистрира и получава номер за последващото му напускане, като се взимат под внимание видът на товара му, оставащото време на водача на превозното средство до следващата му задължителна почивка и др.

Участниците в срещата се обединиха около представения идеен проект като удачен вариант за облекчаване на трафика.

Те са убедени, че изграждането на електронна система за насочване на тежкотоварния трафик към буферни паркинги ще облекчи ситуацията с образуващите се периодично километричните опашки от тежкотоварни автомобили на входа и изхода на Видин. Необходими са допълнителни проучвания относно нормативните възможности за изграждането на системата, дефиниране на потенциален възложител и осигуряване на финансов ресурс, каза още Иван Иванов.

Към момента на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) “Дунав мост Видин – Калафат” се работи на пълен капацитет на шест платна – едно платно е за лекотоварни автомобили, а останалите пет работят с тежкотоварните автомобили.

Това съобщи изпълнителният директор на смесеното българо-румънско дружество „Дунав мост Видин – Калафат“ АД инж. Людмил Димитров. Той информира, че благодарение на съвместната работа на институциите в последния месец значително се е подобрила работата на пункта.

Заплащането на таксата за моста се извършва своевременно, за по-малко от една минута. Димитров отбеляза, че ако допреди месец на пункта са обработвани средно по 900 тежкотоварни автомобила в денонощието, то в момента се обработват между 1100 – 1200 тежкотоварни автомобила, което е и максималният капацитет на граничния пункт в сегашния му вид.

Людмил Димитров допълни, че след проведена среща в Румъния от румънска страна е поставен въпросът да се проучи възможността за разширяване на граничния пункт, което проучване ще бъде направено от северната ни съседка.

В кратък срок началникът на областния отдел на „Автомобилна администрация“ ще представи по-детайлна информация за идейния проект, с цел предоставяне на становища, коментари и предложения от участващите в срещата институции.

До средата на месец декември предстои и провеждане на среща със собствениците/ползвателите на седемте буферни паркинга, за обсъждане на идеята за внедряване на електронната система.

На срещата присъстваха областният и заместник областният управител – Огнян Асенов и Шишман Чаушев, кметът на Видин, представители на Областната дирекция на МВР, Областно пътно управление, Областен отдел на „Автомобилна администрация“, Граничен полицейски участък – Видин и изпълнителният директор на „Дунав мост Видин – Калафат“ АД.

Снимката е илюстративна.