В петък на сайта на Областна администрация Враца бе публикувана информация, че държавата си е “върнала обратно” имоти, които винаги са били частна държавна собственост.

За да получат обективна информация жителите на града и областта, екип на “Зов нюз” посети мястото и засне трите отделни “постройки” и складовото помещение.

Екипът ни установи на място, че държавните имоти представлявяват три  скромни по размер “бараки”, които вероятно не са били ремонтирани години наред.  Съдейки по състоянието на имотите, ако те не са били стопанисвани (дори и без правно основание) до този момент, отдавна да са се разрушили.

Спорен е въпросът дали в бъдеще, след като държавната администрация си “иззе недвижими имоти”, ще има желаещи фирми да наемат подобни съборетини, които дори нямат врати, а дървеният гредоред застрашава всеки, влязъл в тях.

Единствената възможност имотите да предизвикат интерес у местния бизнес е те да бъдат основно ремонтирани. Дали обаче в бюджета ще има средства за такъв ремонт?

Новият областен управител г-н Стефан Красимиров вероятно вече е разбрал, че трудно ще бъдат намерени нужните средства за сериозен ремонт на тези помещения.

Улеснение са подобренията, направени от собственика на бизнеса, от който трябваше „принудително” да бъдат иззети държавните помещения.

Таваните са ремонтирани в известна степен, а стена, която се е разрушила под „управлението” на областните управители в течение на годините, е изцяло построена от ползвателите.

 

Помещението от 77 кв. е малка част от площ, собственост на Информационно обслужване

 

То е ремонтирано и би могло да представлява интерес за някой наемател, който обаче няма да има достъп до него, освен ако не си направи отделен вход.  Заинтересованите фирми ще могат да развиват някаква дейност, само ако си осигурят достъп до електричество и вода, с какъвто към момента помещението не разполага.

Последната претенция на държавните служители за изземване са 3 броя паркоместа, които се намират след входната врата на един от складовете на “Хубев” ЕООД.

Интересно е как те биха могли да бъдат ползвани по предназначение, докато се придвижват и подреждат палета със стоки.

Те също бяха запечатани от Областна администрация Враца – без измерване на площите и с лепенки върху повърхността, която се почиства и дезинфекцира постоянно.

Проверка на “Зов нюз” установи, че  “Хубев” ЕООД  заплаща наем от 6 000 лв. на месец за наетите от него помещения с площ от над 700 кв. м., собственост на Информационно обслужване.

Освен това търговецът, пред базата на когото на 20.01.2022 г. се намираше тричленна комисия по изземване и полицейски патрул, е и един от малкото работодатели във Враца, който въпреки кризата с коронавирус не е освободил нито един от работниците си. От дълги години фирмата е и една от основните дарители на Националния поход “По стъпките на Ботевата чета”.

Основният въпрос, който обществеността си задава е дали ще има място за градивен диалог между местния бизнес и областна управа в следващите години и ще съумеят ли изпълнителната власт и бизнесът да намерят общ подход за успешното икономическо развитие на областта?