Новият юбилеен сезон есен-зима на Симфониета-Враца ще бъде посветен на две годишнини – 100 години от рождението на Радосвета Бояджиева – диригент и основател на Врачанската филхармония и 50 години от създаването на Държавна филхармония – Враца.

Директорът на Симфониета-Враца Христо Павлов заяви, че всички концерти от програмата ще са свързани с тези две годишнини.

„Както всяка година, така и сега имаме доста гости солисти и диригенти, познати на целия свят, а на сцената на Симфониета-Враца ще се състоят и доста премиери от световно известни композитори”, каза на пресконференция той.

Началото на сезона ще бъде дадено този петък – 01 септември с Концертен цикъл „Традиции и съвременност“. Концертът ще се състои в зала „България“.

Солисти са: Виктор Костов (пиано), Кристиян Христов (тенор), а диригент е Христо Павлов.

В програмата на концерта е включена увертюра към операта „Тарас Булба“ от М. Лисенко, която е премиера за България.

В програмата на сезона е включен и концертен цикъл „Майстори на цигулката“ със солист Далибор Карвай (цигулка) и диригент Константин Илиевски. Концертът ще се състои на 17 септември от 19:00 часа в Градската концертна зала във Враца.

По случай 50-годишнината от създаването на Държавна Филхармония – Враца ще се състои и концертният цикъл „Традиции и съвременност“ със солист Лиляна Кехайова (виолончело) и диригент Найден Тодоров. Желаещите да видят концерт на виолончело и оркестър, могат да се насладят на концерта на 21 септември от 19:00 часа в Градската концертна зала във Враца.

Програмата на Симфониета-Враца продължава със спектакъл, посветен на 100-годишнината от рождението на големия български диригент Радосвета Бояджиева – „Вдъхновени от природата“, който ще се състои на 29 сепетмври от 19:00 часа в Градска концертна зала във Враца. Солист е Вера Панич (цигулка), а диригент е Христо Павлов. По време на преставлението ще бъде представен „Концерт цигулка и оркестър, оп.33“ на К. Нилсен, който ще бъде премиерен за Враца.

Есенно-зимния сезон на Врачанската симфониета ще продължи с концертен цикъл „Солистите на оркестъра“ на 05 октомври от 19:00 часа в Градска концертна зала във Враца.

Солисти са: Альона Чехова, Елина Лагзда, Лорела Миха и Доротея Кръстева (цигулка), Каролина Мендоса и Солина Баха (виола), Маргарита Глодунова (виолончело) с диригент Момчил Томов.

Концертът ще представи няколко премиери за България.

Програмата на юбилейния сезон на Симфониета-Враца е запълнена до 10 декември,

когато в Градска концертна зала във Враца ще се състои концертния цикъл „Традиции и съвременност“ със солист Юлия Саврасова (мецосопран) и диригент Константин Илиевски.

Директорът Христо Павлов заяви, че както миналата година, така и тази, Симфониета-Враца е подготвила изключително интересна програма за Коледния концерт.