С тържествен водосвет, отслужен от Отец Аспарух бяха открити урологичен кабинет и манипулационна във Враца.

Кабинетът е на един от най-добрите уролози в България д-р Румен Котов, който ще работи заедно със своята дъщеря д-р Славина Котова- Георгиева.

На стилния коктейл при откриването на кабинета присъстваха приятели и колеги на д-р Румен Котов, и неговото семейство.

Д-р Котов завършва медицина през 1990 г. във Висшия медицински институт в Плевен. Започва работа в хирургичното отделение на областна болница „Христо Ботев“ във Враца.

Д-р Славина Котова                                      Д-р Румен Котов

През 2002г., след специализация в клиника по урология към болница Пирогов – София, придобива специалност по Урология и започва работа в урологичното отделение на МБАЛ – Враца, което оглавява след спечелен конкурс през 2008г.

През 2009г. е назначен за началник на Урологично отделение в Онкологичния диспансер във Враца. През 2012г. е хоноруван консултант по урология към Софийски градски онкологичен диспансер.

Към екипа на Лечебни заведения „Медика“ се присъединява през 2013г., като основава и оглавява Отделение по урология към УМБАЛ „Медика“ – гр. Русе.

Д-р Котов има богат опит в областта на ендоурологията, онкоурологията, уролитиаза. Притежател е на Мастър клас по: биполярна трансуретрална енуклеация и резекция на простатата, перкутанна нефролитотрипсия, флексибилна уретерореноскопия и ретроградна интраренална хирургия, трансуретрална холмиева лазерна енуклеация на простатата.

 

Д-р Славина Котова завършва медицина към МУ-София през 2017г. В момента е специализант в Клиника по урология на УМБАЛ “Александровска” – София и докторант към Катедра по урология на Медицински университет – София с тема на дисертацията “Лапароскопска нефректомия – вариации в размера и разположението на туморите, вариации в съдовете”. В периода 2013-2014г. е студент по медицина по програма “Еразъм” в Université de Franche-Compté, Безансон, Франция.

За мъжкото здраве д-р Котов казва, че силният пол често неглижира здравословните си проблеми, че мъжете като цяло не обичат да споделят проблемите си, но затова имат съпруги, приятелки, дъщери, които да се погрижат за тях. И допълва, че профилактиката е изключително важна.

 

Всеки мъж, който знае, че в рода си има болен от рак на простатата баща, брат, чичо, или майка, сестра, леля с рак на гърдата, трябва да посети уролог веднъж годишно след навършване на 45-годишна възраст. За останалите мъже възрастта е 50 години“.

„Ако един мъж открие някаква формация в областта на тестисите, независимо от своята възраст и това дали формацията е болезнена, или не, посещението при уролог е препоръчително и то в срочен порядък, и не трябва да се отлага дълго във времето“, съветва д- р Котов.

В кабинета се извършват и прегледи на мъже с други оплаквания от страна на отделителната и мъжката полова система. Като тестостеронов дефицит с късно начало, еректилни дисфункции и други заболявания и състояния.

Жените също имат урологични проблеми. Освен бъбречно-каменната болест в кабинета се диагностицират и лекуват състояния като уринна инконтиненция, хронични възпалителни заболявания и други.

Приемният урологичен кабинет се намира на втория етаж в  бившата сграда на зъболечението във Враца (ул. Ген. Леонов № 95) и ще приема пациенти събота и неделя от 9.00ч. до 13.00ч.  по предварително подаден график.  

В него се извършват:

Прегледи, консултации и обсъждане на начина на лечение: Консервативно или оперативно Диагностични изследвания и манипулации

Катетеризации, цистоскопии с флексибилен цистоскоп, с възможност за екстракция на чужди тела от пикочния мехур, като уретерални стентове и малки конкременти, абдоминална ехография, урофлоуметрия (изследване на уринния поток) с измерване на остатъчна урина.

За периода от  23 до 30 декември можете да запазите час за преглед на тел: 0899929169