Музеи и галерии от 25 области и около 45 населени места в страната ще посрещат посетители със свободен вход на 18 май по случай 20-ото издание на “Европейската нощ на музеите”.

В съботната нощ тематични изложби, концерти, лятно кино и разнообразни арт прояви ще задоволят културния апетит на посетителите.

Тази година инициативата съвпада с Международния ден на музеите, честван за първи път през 1978 г.

Първата “Европейска нощ на музеите” се организира през 2005 г. от френското министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото ѝ издание.

 

Участие в “Европейската нощ на музеите” ще вземат  – Националният исторически музей, Националният музей на земята и хората Националният природонаучен музей, Националната галерия “Квадрат 500” и Софийската градска художествена галерия, така и много малки музеи и галерии.

Галерия “Little bird place” ще покаже живописни творби на Петя Денева в изложбата “Заземяване”.

Къща музей “Вера Недкова” ще бъде мястото, на което Надежда Олег Ляхова ще представи изложбата “Съхранение”.

Културно пространство “Бобина” за първи път ще се включи в събитието като представи изложба на The Artist at Play – общност от млади неутвърдени артисти.

Галерия “Punta” и галерия “POSTA” ще представят самостоятелна изложба на Вероника Десова, която се казва “Никой няма да ти даде това, което мога да обещая”.

Порцеланови изделия, колажи, картини и бижута от арт семеен поп-ъп формат на Стефан, Силвия и Петя Георгиеви ще се подвизават в дом “Концептуално Пространство”.

Ателиета по керамика ще отворят врати за деца и възрастни в “Работилничка за приложни изкуства”.

Кои музеи и галерии могат да бъдат посетени в другите градове, където културните пространства ще очакват своите посетители в нощта на 18 май, може да се провери в сайта на Министерството на културата.