Районна прокуратура – Видин привлече в качеството на обвиняем М.Р. (на 35 години) по досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234, ал. 1, предл. 2 от НК.

На 08.01.2023 г. в Северна промишлена зона на ТИР Терминал – Видин в района на ГКПП Дунав мост 2 митническите служители спрели за проверка излизащ от страната лек автомобил, м. „Ауди“, управляван от М.Р.

В хода й са били установени акцизни стоки без български акцизен бандерол – 686 кутии с цигари с търговски марки „Marlboro“ и „Parliament“, облепени с турски бандерол.

С цел събиране и запазване на доказателствата е било извършено неотложно следствено действие по разследването – претърсване и изземване.

С постановление на наблюдаващия прокурор на обвиняемия М.Р. е наложена забрана да напуска пределите на Република България, освен с разрешение на прокуратурата.

За извършеното от него престъпление законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от една до шест години и глоба до 10-кратния размер на пазарната цена на стоките.

В управляваното от М.Р. превозно средство са били открити и 500 кутии с български бандерол. За тях водачът не представил изискуемите документи по Закона за акцизите и данъчните складове, поради което му е бил съставен акт за установяване на административно нарушение.