НДК ще бъде осветен в оранжево на  3 и 4 февруари НДК  по повод Световния ден за борба с рака, съобщиха от Българското онкологично научно дружество (БОНД).

Онкологичното дружество стартира и поредица от 11 виртуални диалози под надслов „За рака директно“, в които ще се засегнат наболели въпроси в областта на онкологичните грижи в страната и ще се представят най-новите постижения в тази сфера.

В поредицата ще участват водещи експерти от различни области на онкологията и здравеопазването. Видеата ще бъдат достъпни за широката публика на сайта на дружеството и в профилите на БОНД в социалните мрежи.

Според онкологичното дружество данните на Националния статистически институт за 2022 година сочат, че 16 301 българи са починали от рак. Най-голям брой са тези на храносмилателните органи, следвани от злокачествени новообразувания на кожата, млечна жлеза, дихателни органи и гръден кош, мъжки полови органи, женски полови органи и пикочна система.

По данни на Здравния профил на България за 2023 г., изготвен от Европейската комисия, България е сред страните с най-висока смъртност както от предотвратими, така и от лечими заболявания.

 През 2020 г. ракът на белия дроб съставлява 12% от смъртните случаи, които биха могли да бъдат предотвратени. За разлика от спада в целия Европейски съюз, в България процентът на лечимата смъртност се е увеличил между 2018 и 2020 г., като колоректалният рак съставлява 10% от смъртните случаи по лечими причини. 

Тази неблагоприятна статистика се дължи на липсата на ефективни програми за превенция и скрининг в страната.