“Предприемам всички възможни законови мерки спрямо отговорността на главния прокурор.
Насрочих за четвъртък (7 юли), като първа точка в дневния ред на Пленума на ВСС, обсъждането по същество на предложенията за предсрочното освобождаване на Иван Гешев, това каза правосъдният министър Надежда Йорданова в предаването “На фокус” с Лора Крумова.
“Имам своите опасения, че дебатът по същество няма да засегне същината на това какъв главен прокурор дължим на България, дали Гешев покрива конституционните стандарти.
Аз съм реалист и е напълно възможно целият дебат да се превърне в прах в очите на хората.
Но дори това ще бъде показателно и ще бъде крачка напред.
Тази процедура за пореден път доказа, че в структурата на съдебната власт имаме съществен структурен проблем. Проблем, който се съдържа в Конституцията и трябва да бъде решен от конституционно мнозинство от 160 народни представители.
Само така може да бъде решен проблемът с недосегаемия главен прокурор.
Има много доказателства за двоен стандарт в работата на прокуратурата.
Има редица случаи, в които прокуратурата се самосезира и действа необяснимо бързо, а същевременно мълчи за множество казуси, за които има огромни обществени очаквания, скандали и журналистически разследвания. А прокуратурата мълчи.
За тези 6 месеца имаше някои решителни крачки по темата съдебна реформа, включително закриването на специализираното правосъдие.
Но не само.
Важно е да се отбележи и забързването на работата по законопроекта за разследване и търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници.
Анализът на Демократична България е, че отиване на предсрочни избори създава множество рискове. Най-логично е правителство да бъде създадено с първия мандат. За да бъде успешно такова правителство трябва да имаме конкретна програма с ясни срокове и ясни отговорности.
Да не забравяме, че през следващите 6 месеца трябва да приемем ключови реформи, за да получим подкрепата по Плана за възстановяване и развитие.
Основният проблем на четворната коалиция беше, че не се установи ясен и ефективен механизъм за вземане на решения и привеждането им в изпълнение. Не успяхме да постигнем необходимата скорост на действие.”