Ще бъдат отпуснати средства за ремонт и освежаване на врачанския затвор.

Това стана ясно от вчерашното посещение на министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова във Враца.

Министър Йорданова пристигна в града, за да провери условията на работа на служителите и условията на живот за лишените от свобода във врачанския затвор и не остана доволна от видяното.

„Условията във врачанския затвор са лоши. В някои помещения забелязах течове, както и проблем с дезинсекцията. Тя не е достатъчно ефективна, въпреки че се отпускат средства. Голяма част от затворниците се оплакват от дървеници“.

Тя обеща за пълно съдействие за отпускането на пари за ремонт на затвора.

Йорданова разгледа и Поправителния дом за непълнолетни младежи, който е към затвора. В него са настанени 13 момчета, извършили тежки престъпления от различен вид. Тя разговаря с педагозите там, разгледа класните стаи, фитнеса, спалните помещения.

Момчетата бяха изведени при министър Йорданова, която от името на министерството на правосъдието им подари топки за волейбол, настолни игри и ракети за федербал, за да могат да спортуват пълноценно и да не им липсва нищо, въпреки че към момента изтърпяват наказания за тежки престъпления.

„Всички знаем, че сте тук, защото сте сгрешили, но всяка грешка може да ви научи след това да бъдете по-добри. Пожелавам ви тук да учите, да спортувате и като излезете навън да можете да работите, да имате добри семейства и добър живот. Спортът е по-добрият начин да се разтоварваш и развиваш, за да не прегрешаваш“, каза министър Йорданова пред тях.

Тя заяви още, че Министерски съвет е приел постановление, което гарантира увеличаване на възнагражденията на служителите на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“, въз основа на един план за реорганизиране и оптимизиране на дейността в тези две дирекции.