„Ти броиш“ е нашият опит да се справим с подмяната на вота и с хартиената коалиция. Кампанията е национална и нейната цел е да гарантира честността на вота на предстоящите парламентарни избори. Имаме хора във всички секционни избирателни комисии, като целта сега е да има и застъпници във всички секции, за да се предотвратят всякакви манипулации на вота, каза за “Зов нюз” Надежда Бачева, част от екипа на “Ти броиш”.

Инициативата е надпартийна и цели опазването на всеки един глас за всяка партия. Призивът към доброволците е, да се записват на сайта на “Ти броиш”, като посочват в кой район на страната желаят да са наблюдатели.

“Твърдо вярваме, че този път ще успеем да опазим вашия глас.

Северозападът е рисков район и тук имаме по-малко записали се доброволци. Хората не трябва да се притесняват да бъдат пазители на вота.

В случай, че няма достатъчно доброволци, ще изпращаме застъпници от големите градове, които да покрият рисковите секции. В момента работим и досега сме локализирали над 3000 рискови секции в цялата страна.

Пазителите на вота (или т.нар. „застъпници“) имат право да присъстват в изборното помещение и да следят процеса на преброяване на резултатите от гласуването, както и изготвянето на протокола на секционната избирателна комисия.

Застъпникът има право – и е задължително, и изключително важно – да получи копие от подписания от членовете на СИК протокол с резултатите от гласуването в избирателната секция след приключване на избирателния ден в съответната секция!”, заяви Надежда Бачева.

Ако желаете да станете пазител на вота можете да се регистрирате ТУК