Г-жо Бачева, сред Вашите приоритети в тази кампания се откроява, чe има как област Враца да се превърне в притегателен център за младите хора. Как това може да се случи в краткосрочен план?

Враца има огромен потенциал, а отговорността за реализирането му е обща за всички ни – както за местната власт, така и за народните представители, излъчени от Врачанско в Парламента. Сред ключовите предпоставки за развитието на града са създаването на повече възможности за предприемачество, прекъсването на монополите и рекета върху малкия и средния бизнес, привличането на повече чуждестранни инвестиции и в райони извън столичния.

Ключов компонент в програмата на обединението между ДБ и ПП е темата за децентрализацията, която ще позволи повече от парите на врачани да остават тук, да се създадат повече работни места във Враца и околността, да се намалят регионалните неравенства в България. Планираме през средствата от Плана за възстановяване и устойчивост да подобрим значително железопътния транспорт, а също и свързаността ни с Румъния, което ще е от ключово значение за Враца. Жизненоважно е да повишим стандарта на живот, да подобрим образованието, здравеопазването и социалните грижи, за да преодолеем изоставането от Европа.

Вие сте запозната отблизо с проблемите на града. В кои сектори виждате най-голям потенциал за развитие на Враца? 

Област Враца може да стане център на Северозапада. Врачанският балкан е несравним по своята хубост и годишно може да привлича десетки хиляди любители на природата, планинските преходи и екстремните спортове.  В местността има над 500 уникални пещери и пропасти. Враца е почти равноотдалечена от София, сръбската и румънската граница, което й дава огромно предимство при осъществяване на вече споменатата транспортна свързаност. Тук има всички предпоставки за развитие на спортен, планински, културен, кулинарен и селски туризъм.

Вече споменахме нуждата от подобряване на предприемаческата среда, а тук е важно да добавим и възможностите за дигитализацията на малки и средни предприятия. Планът за възстановяване и устойчивост, който е крайно време да придвижим напред, ще даде възможност на малки и средни фирми да кандидатстват за сериозни средства по различни програми, включително и за субсидии в сферата на информационните технологии и киберсигурността. 

Областта, а и цяла България заслужават да си възвърнат реномето на основен износител на храни. Лобистки и недалновидни политически решения доведоха до парадокса България да внася 70% от месото, 45% от яйцата и 30% от млякото. Българските земеделци и производители на храни трябва да са приоритет на държавата, защото те също гарантират развитие на българските села и общински центрове.  Една от причините за високите цени на храните е липсата на достатъчно български производители, които да доставят родна продукция на нашия пазар.  Основна цел на ПП-ДБ ще бъде именно подпомагане на производителите.

Вярвате ли, че градът ни може да се превърне в един от най-успешните и проспериращи регионални центрове в България?

Враца е град с огромен потенциал в редица сфери и съм убедена, че в близкото бъдеще ще се превърне във водещ икономически център на национално ниво.  Проблемите на Враца са пряко свързани с неефективните политики на национално ниво, които години наред спираха регионалното развитие. Корупцията, чийто нагледен пример е окаяното състояние на инфраструктурата в региона в следствие от “спестените” пари от асфалт, години наред е “дърпала” област Враца назад.  

Липсата на децентрализация също е ощетила региона от ценни средства, които биха подпомогнали местния бизнес и гражданите.

Най-важната фундаментална стъпка е да гарантираме законност и справедливост на всички български граждани, да изчистим държавата си от корупция, за да можем да привлечем повече инвестиции, да подобрим условията и стандарта на живот тук, за да остават повече хора в региона. За две години можем да разпределим поравно 50 милиарда лева между Северна и Южна България и да ги вложим в реална модернизация, повече работни места, в развитие на институциите. 

Имаме детайлно разработена програма за пълна модернизация на образованието. Нашата цел е образованието да премине от принципа “парите следват ученика” към принципа “парите следват качеството”, така че да гарантираме достъп до качествено образование на всяко дете в България, включително и във Врачанско. Искаме да инвестираме повече в училищната база, в заплатите на учителите и всички служители в образованието, така че тази професия отново да се нареди сред най-престижните и предпочитани професии от младите.

Какви са основните приоритети на Коалиция “Продължаваме Промяната- Демократична България” за Северозападна България? 

Накратко, приоритетите ни за Северозападна България включват привличане на чуждестранни инвестиции, създаване на повече добре платени работни места, значително подобряване на транспортната свързаност и пътната инфраструктура, повишаване на жизнения стандарт на гражданите, по-качествено образование и здравеопазване, финансова децентрализация и повече пари за региона и гражданите му.

Гласувайте за “Продължаваме Промяната-Демократична България“ с №12 и преференция 106 за Надежда Бачева!

Има Надежда за Враца!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!