В изборния ден Луси Димитрова от монтанското село Ерден получила 50 лева от свой съселянин с инициали С. И.

Според съобщението на районната прокуратура в Монтана парите са били, за да “даде избирателния си глас в полза на определена политическа партия и кандидат-президентска двойка, като посочи казаните от него номера”.

Жената приела, като мотивите ѝ били, че има 3 деца и има нужда от тях. След като гласувала, Луси получила 50 лева в присъствието на съпруга си, за когото обаче 50 лева нямало. Причината – Сергей, за когото се твърди, че е раздавал парите, се страхувал, че той “ще го изкаже”.

Обиден и ядосан от пренебрежителното отношение, съпругът на Луси издава Сергей на полицията. Така, без да иска, издава в престъпление и съпругата си.

Съпругът отказа коментар пред камера, а набеденият за търговец на гласове отрича всичко.

“Как ще ѝ дам на Луси, като тя не знае да чете и да пише? Тя е неграмотна! Как ще ѝдам на тая, нека си напише трите имена, да видим дали може да пише!”, каза Сергей Илиев пред БТВ.

Обвинението на районната прокуратура срещу него е за престъпление против политическите права на гражданите. Установено е, че е дал сумата от 80 лева на две лица, за да гласуват с определена бюлетина.

Делото е насрочено за януари.