На територията на Областната дирекция на МВР Враца няма полицаи дали положителен тест за наркотици или алкохол до този момент. Това съобщи за “Зов нюз” говорителят на дирекцията Красимир Василев.

Припомняме, че след поредица скандални новини за полицаи, шофирали пияни или дрогирани, както и за полицейски чадър над водачи, предизвикали тежки катастрофи, завършили със смърт, силовото министерство разпореди работещите в системата да бъдат проверявани дали работят под въздействието на наркотици и алкохол.

Това се случи преди шест дни, когато главният секретар на МВР, определи като недопустимо служители на полицията да бъдат установени с наличието на алкохол и дрога зад волана.

Всички служители, употребили алкохол и наркотици, ще бъдат уволнени. Всеки един служител, който е дисциплинарно уволнен, няма обратен път към системата на МВР, увери главсекът на вътрешното ведомство.

Проверките се извършват при започване на съответната смяна, на самия работен процес и в края на смяната.

Вече има първи положителни проби за наркотици. От Синдикалната федерация на служителите на работещите в МВР (СФСМВР) обаче изразиха съмнение, че тестовете не са качествени и че ако полицай използва успокоителни може да даде фалшива проба за наркотици.