Днес е Бъдни вечер, последният ден от Коледните пости. За християните това е тайнствената нощ в очакване на Рождество Христово. По традиция цялото семейство се събира около празничната постна трапеза с молитва и благодарност.

„Радостта в рождественската нощ, това е спасението  – Господ слиза на земята, за да отвори пътя на човека към небето, пътят към рая“.

Нарича се Бъдни вечер, защото молитвено се пожелава всичко най-добро за в бъднини.

Според народните обичаи днес започва коледуването.

В навечерието на Рождество Христово Негово Светейшество Неофит –

Българският патриарх и Софийски митрополит, ще оглави празничното богослужение в храм-паметника “Свети Александър Невски”.

Нашата християнска вяра отново ни пренася под грейналите небеса на светата Витлеемска нощ и по традиция стотици богомолци ще посрещнат заедно вечерта на Бдението в патриаршеската катедрала.

По традиция тази вечер в патриаршеската катедрала ще бъде отслужена Утринната служба – богослужението, което утре на Рождество Христово ще бъде извършено в другите православни храмове в страната. Това е така, за да може българският патриарх пръв да отправи посланието си за мир и да поздрави българския народ.

Стотици миряни очаква Рилският манастир

Над 50 униформени и цивилни полицаи ще са в района на Рилския манастир за Рождество Христово и Коледните празници заради очакваните стотици посетители и миряни в Светата обител.

Създава се и необходимата организация на движението по пътя Рила-Рилски манастир в празничните дни. В участък от около 250 метра при срутищата над с. Пастра движението е в едната лента и с ограничена скорост.

Някои от посетителите пристигат в Рилската обител преди Рождество Христово за утрината литургия във вторник, която продължава повече от 3 часа, припомнят свещеници.

В деня след Рождество пристигат и миряни от Гърция, както и други чуждестранни групи.

Вътре в храма, в музея, при костницата Св. Лука, в манастирския двор за реда и охраната ще се грижат и гардове от частна фирма, с която манастирът има сключен договор от няколко години.

Традиционната литургия за празника във Ватикана ще бъде отслужена от Папа Франциск в базиликата “Свети Петър”. Това е една от най-важните церемонии в Католическата църква.

Службата в чест на раждането на Исус Христос ще започне в 21:30ч. местно време и ще продължи около 90 минути. Утре Франциск ще произнесе по обед традиционното си послание “Урби ет орби” (“Към града и към света”) от централния балкон на ватиканската базилика.

Богослужение ще има и в храма “Рождество Христово” във Витлеем – родното място на Исус Христос.

Архиепископ Пиербатиста Пицабала, апостолическият администратор на Латинската патриаршия на Йерусалим, ще поведе традиционната за Бъдни вечер процесия от Йерусалим до Витлеем.

Процесията започва в Латинската църква в Стария град на Йерусалим, откъдето потегля колона от няколко десетки коли, спира на метри от площад “Мангер” във Витлеем и оттам делегацията отива пеша до църквата “Рождество Христово”.

Говорител на израелското министерство на туризма съобщи, че около 165 000 християнски поклонници от целия свят са пристигнали в Израел за коледните празници. Това е с 10 процента повече от броя им миналата година. Министерството на туризма е осигурило безплатен превоз за поклонници между Йерусалим и Витлеем.

За първи път от повече от 200 години насам в катедралата “Нотр Дам” в Париж няма да бъде отслужена литургия за Рождество Христово, тъй като храмът все още се възстановява от големия пожар през април тази година.

Много от православните народи отбелязват Рождество Христово по стар стил – на 7 януари.

По Юлианския календар празнуват Русия, Гърция, Сърбия, Македония, Грузия, както и милионите православни християни в Египет.

Източник: БНР