Днес гласувате за ДПС, а утре – за абсолютния им идеологически противник ВМРО. Днес сте за БСП, а утре – за ГЕРБ. Днес не ви пука за изборите, утре изведнъж започва да ви пука или обратното. Днес не знаете как да си сгънете бюлетината, утре сте шампион в правилното гласуване, после пак забравяте “как се правеше”.

А сега си представете, че всичките тези нелогични действия се извършват от стотици хора на стотици места, в които не е имало кампания, нито пък е извършвано някакво подобрение, от който и да било политик. Ето това е теренът, на който партиите упражняват така наречения “контролиран вот”.

1 742 странни секции

Местата, на които хората гласуват нелогично, се разпознават по официалните данни на ЦИК, но само ако ги следите с години и непрекъснато сравнявате хиляди числа. Това прави Институтът за развитие на публичната среда (ИРПС) в София – неправителствена организация, която наблюдава странното гласуване. По него се ориентира къде рискът от нарушения е по-голям.

ИРПС са установили, че в страната има 1 742 секции в риск. 888 от тях са секциите, в които рискът е определен като висок.

Данните от секции в Монтана също показват затвърждаване на преднината на ДПС, но и увеличена подкрепа за ВМРО, които през 2021 г. не успяха да попаднат в парламента.

Така например изглеждат нещата в секция 122900056.

  • През 2017 г. в тази секция има 945 избиратели, от които гласуват 374 души. Недействителните бюлетини са 41. Тогава победата с голяма разлика взима ДПС, която получава 142 гласа. На второ и трето място са ГЕРБ и БСП със съответно 73 и 72 гласа. Тогава коалицията “Обединени патриоти”, в която влиза ВМРО, не получава нито един глас в тази секция, пише в своя анализ “Свободна Европа”.
  • В неделя имащите право на глас са нараснали с 34 души до 979 избиратели, но избирателната активност се е повишила несравнимо повече – цели 598 граждани гласуват. Въпреки по-високата активност, значително намалява броят на недействителните бюлетини, които са едва 8. Резултатите пък показват повече от двойно увеличаване на резултата на ДПС, които получават 322 гласа, а втори остават от ГЕРБ със 134 гласа. Очевидно местните избиратели са били сериозно раздвоени между ДПС и обявяващите се за техен най-свиреп идеологически противник – ВМРО, които получават цели 112 гласа, след като са имали 0 на предишните избори.

Берковица и село Благово

Отново в община Монтана, само че в Берковица, ДПС също прави сериозен “пробив“, както е видно от гласовете от секция 120200018.

  • През 2017 г. движението е трета сила в тази секция, като получава 47 гласа и остава зад ГЕРБ със 135 и БСП с 52. Общо гласуват 311 души, а 61 бюлетини са недействителни.
  • В неделя в същата секция гласуват 296 души, а недействителни са 20 бюлетини. От всички 270 гласа ДПС печели 139, оставяйки ГЕРБ на второ място със 107 гласа, а БСП получава подкрепа от трима души.

Монтанско обаче не е място, в което само ДПС и ВМРО бележат сериозен възход. Така например в село Благово за четири години хората значително по-силно са заобичали ГЕРБ.

  • През 2017 г. за ГЕРБ гласуват 173 души, БСП е втора с 97, трети са Реформаторския блок – Глас народен с 65, а ДПС са с 21 гласа. Общият брой действителни бюлетини е 387.
  • През април 2021 г. ГЕРБ отново са първи, но от всички 465 действителни гласове печелят цели 313. Далеч зад тях остават “Има такъв народ“ с 37 гласа, ДПС с 35 и БСП с 25.

И една история от Лом

Ако числата и сериозните промени в начина на гласуване на цели секции само в рамките на четири години звучат твърде абстрактно, то като картина може да бъде използван примерът в секция 122400033.

Тя също е една от секциите, в които една партия – ГЕРБ бележи сериозен скок в броя на гласувалите за тях в сравнение с изборите преди 4 години.

  • През 2017 г. в тази секция гласуват 372 души, а три бюлетини са недействителни. Тогава ГЕРБ получава 199 гласа, оставяйки зад себе си ДПС със 165 гласа. Следващият най-близък резултат е на няколко партии, получили по една бюлетина.
  • В неделя гласувалите са по-малко – 340 души, а недействителните бюлетини са девет. ГЕРБ получава цели 250 гласа, оставяйки далеч след себе си ДПС и “Републиканци за България“ на бившия втори в най-голямата партия Цветан Цветанов, с по 37 гласа.

По време на изборите в неделя в тази секция пристига наблюдателката Елисавета Белобрадова от София. Тя е част от инициативата на “Демократична България“ “Ти броиш“ . В няколко свои публикации във „Фейсбук“ тя описва сериозни нередности, извършвани от застъпник на ГЕРБ.

Тя подава сигнали към РИК за нарушения, сред които е боравенето на застъпник с лични документи, пускането на бюлетини в урната вместо избирателите и други. Но от районната комисия отхвърлят сигналите. Малко по-късно дори пристига полиция, която нарежда на наблюдателката да спре да снима изборния процес. Самата Белобрадова твърди, че не е правила подобно нещо.

Пълния текст четете ТУК