Високотехнологичен завод за производство на акумулаторни батерии във Враца планира да изгради българският производител „Монбат“. Инвестиционното намерение от акционерното дружество е изпратено до кмета Калин Каменов на 19 февруари.

Изпълнителният директор на „Монбат“ – Атанас Бобоков възнамерява да инвестира във Враца близо 42 милиона лева, като в производството първоначално ще бъдат ангажирани 150 служители. Обемът произведени биполярни акумулаторни батерии за една година ще е един милион, като постепенно тази бройка ще бъде увеличавана.

Високотехнологичният завод ще бъде изграден върху три терена, които са собственост на акционерното дружество. Дейностите по реализиране на инвестиционното намерение ще се осъществят на два етапа.

„Монбат“ АД е най-големият производител на батерии в Източна Европа, с производствени и рециклиращи мощности в пет различни страни. Във Враца дружеството ще произвежда биполярни батерии по нова американска технология.

Това е третият сериозен и реално изпълним инвеститорски интерес към Враца. В началото на годината „МД Електроник“ подписа договор с Община Враца за закупуването на терен, върху който компанията ще изгради завод. Инвестицията е близо 22 милиона лева.

Най-големият производител на каучукови съединения и пластмасови тръби в автомобилната индустрия – Теклас също ще разшири своето производство във Враца.

Следващият етап от реализирането на Общинския план за развитие на града е изграждането на нова индустриална зона.