Министерският съвет прие Националния план за въвеждане на еврото през 2024 г. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.Това е оперативния план, който дава ясни срокове и задачи към институциите – как ще става превалутирането, обръщането на депозитите, заемите, как ще става работата в агенциите по вписвания, така че да можем на 1 януари 2024 г. да имаме техническа готовност за приемане на еврото, обясни Василев.

Предстоят редица законодателни промени, включително промяна в Закона за БНБ и обществени обсъждания преди това, уточни вицепремиерът.

Националният план за въвеждане на еврото през 2024 г. влезе за обсъждане на заседанието на МС

генерал агрохимикали

3 месеца преди и 9 месеца след въвеждането ще се публикуват цените в лева и евро с цел защита на потребителите. Курсът е фиксиран – той е текущият курс, обясни Василев в отговор на въпрос на БНТ.Специално за търговците е предвидено да има двойна каса – в лева и в евро, в рамките на един месец.

В коалиционното споразумение е предвидено еврото да се въведе възможно най-скоро. Техническата подготовка, за да можем да влезем на 1 януари 2024 г. отнема 18 месеца, така че нямаме и много време, обясни финансовият министър.