В Австралия продължават да бушуват близо 200 горски пожара. Опустошени са вече 6 милиона хектара – площ, по-голяма от територията на Нидерландия. Досега загинаха най-малко 24 души. Само в щата Виктория за изчезнали се водят седем души.

Снимка на НАСА показва пожарите в Австралия от Космоса.

Снимка на НАСА показва пожарите в Австралия от Космоса.

Ад за десетки милиони животни

От пожарите пострадаха не само хора, но и безчет животни. На остров Кенгуру, който е любима туристическа дестинация, вече са загинали десетки хиляди коали. Пожарите са умъртвили поне половината от живеещите там около 50 000 коали, заяви за агенция Франс прес директорът на тамошния зоорезерват Сам Мичъл. Коалите са уникален животински вид, който се въди само в Австралия, а популацията им на остров Кенгуру е от изключителна важност за оцеляването на целия вид. Защото единствено там коалите не са заплашени от една опасна инфекциозна болест.

Мичъл разказва още, че много от оцелелите животни са тежко пострадали от пожарите. Други пък са заплашени от гладна смърт, защото пожарите са унищожили техните ареали на препитание. Според оценките на специалисти, в Австралия вече са загинали десетки милиони животни.

Въпреки частичните валежи, положението си остава драматично. Заради пушека и замърсяването на въздуха в столицата Канбера бяха затворени редица магазини и обществени сгради. Отменени бяха самолетни полети, а предпазните санитарни маски вече са дефицитна стока. Премиерът Скот Морисън съобщи, че ще мобилизира 3 000 запасняци от въоръжените сили. Правителството обеща да отпусне около 1,3 милиарда евро за възстановяване на засегнатите региони. Според настоящите оценки, в Австралия вече са изгорели поне 2 000 къщи.

Подкрепа идва и от чужбина. Финансовите помощи от цял свят възлизат вече на повече от 15 милиона евро. Тези пари се влагат най-вече за подсилване на противопожарните служби. По около 300 000 евро дариха американската поп-звезда Пинк и прочутата холивудска актриса Никол Кидман.

Британската кралица: “Дълбоко съм покрусена”

Британската кралица Елизабет Втора, която по конституция е и държавен глава на Австралия, също даде израз на своя потрес: „Дълбоко съм покрусена от информациите за продължаващите горски пожари и унищожителните последствия от тях”. Кралицата изрично благодари на всички участници в борбата срещу пожарите, които рискуват живота си в битката срещу пламъците. Внукът на кралицата принц Хари и неговата съпруга Меган също огласиха своето съчувствие към австралийците и призоваха да се събират помощи. Според тях, сегашната катастрофа трябва да се анализира в един глобален природен контекст. В кадър заедно с една фотография, която показва австралийски пожарникар, прегърнал спасена коала, те припомнят за пожарите в Калифорния и в Африка и за съсипването на Амазонската джунгла.

Лекото захлаждане в Австралия обещава глътка въздух за хората. През идните дни се очакват и леки валежи по крайбрежието. Според властите обаче, това едва ли ще бъде достатъчно, за да се овладеят пожарите.

Източник: “Дойче Веле”