„За 2018 година залозите от лотарийните талони са над 1 млрд. лева. Това са пари на граждани, които са предимно с нисък икономически статус“.

Това каза пред БНР председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

Според нея не е проблематично минаването на лотарията в държавни ръце, защото това е практика в Европейския съюз, потвърдена с решение на Европейския съд:

„Ако досега сме говорили за ощетяване на бюджета, сега трябва да говорим за социалните измерения на това, което се случи през последната година. За 2018 година залозите от лотарийните талони са над 1 млрд. лева. Това са пари на граждани, които са предимно с нисък икономически статус. Това ще има своите социални и икономически последици… Европейският съд е съгласен с това държавите да налагат ограничения на такива видове игри, които постигат такъв масов ефект“.

По думите на Менда Стоянова в България има проблем в отношенията между институциите:

„Тези отношения трябва да се решават на базата на закона. Прокуратурата е институцията, която спазва и контролира спазването на закона. Въвличането на публичното пространство дава повече информация на хората за това какво се случва. От друга страна поражда гласове, че не бива през медиите да се решават институционални проблеми. Сложно е в свят, който иска повече прозрачност, да не излизат изводи, че има война между институциите“.