Депутатът Мартин Харизанов поиска публично извинение от лидера на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев към учителите.

„Никой не може да си позволява да унижава българските учители! Недопустимо е лидер на политическа партия, която иска да управлява България, да обижда учителското съсловие от ефира на национална телевизия! Възмутително е отношението на Асен Василев към българския учител, който обяснява, “че нямаме нормални учители и сега тепърва трябва да навлизат нови кадри”.  Няма да кометирам недостойното изказване, че учителите са “оставени да ходят с чорапогащници с дупки”, защото ме е срам“, заявява народният представител от ГЕРБ в своята Фейсбук страница.

„Припомням на Асен Василев, че през 2021 г. именно ГЕРБ направи двойни основните заплати на учителите спрямо 2017 г.“, пише още Харизанов.

Той се присъединява към позицията на Синдикат „Образование“, които ясно заявяват, че по време на управлението на ПП не са усетили грижа и партньорство, а сега са принудени да търпят груби обиди.

„Притеснително е обаче изказването на Василев, че ще бъдат внедрявани нови кадри в училищата и според мен дължи обяснение пред учителското съсловие какво иска да им каже с това.

Да отговори предстои ли репресия спрямо интелигенцията на България?“

Харизанов е категоричен, че не трябва да се позволяват експерименти с българското образование и развитието на човешкия капитал, „които от началото на управлението на ППГЕРБ до сега са наш основен приоритет“.

Депутатът изрази и подкрепата си към учителското съсловие и заяви, че очаква публично извинение от г-н Асен Василев към учителите.