Мартин Харизанов е народен представител от парламентарната група на  ГЕРБ -СДС в 48-о народно събрание, областен координатор на МГЕРБ – Враца и общински организационен секретар на ПП ГЕРБ – Враца. 

Председател е на Алумни клуб „Финанси 2013“ за Северозападна България на Стопанска академия „Д.А.Ценов“- Свищов. Роден е през 1990 г. във Враца. Има магистърска степен от  Стопанска академия „Д. А Ценов“ – Свищов, в специалности „Финансов мениджмънт“ и „Финансово управление на публичния сектор“. Доктор по икономика с тема на дисертация „Финансово осигуряване за развитието на Северозападния район и планиране“. Има професионален опит в банкови институции и частни компании. 

Председател на сдружение „Врачанофили“ и член на УС на Сдружение „Благотворни приятели“. Активен общественик, който участва и подпомага редица благотворителни инициативи. Работи за развитието на младите хора в Северозападна България. Семеен, с две деца.

С Мартин Харизанов разговаряме откровено за малките стъпки към големия успех, неговите каузи и равносметката му за изминаващата година като народен представител.

Г-н Харизанов, изминаващата година Ви донесе сериозни постижения. Можем ли да наречем целия този период дотук “малките стъпки към големия успех”?

Животът на повечето хора е подреден още от най-ранна детска възраст и те имат възможност да израстват и с двамата си родители. При мен нещата се подредиха по друг начин и аз възмъжах само с примера, който моят баща остави на мен и брат ми, загивайки твърде млад. Благодаря на моята майка, която и до днес със своята всеотдайност, е най-голямата ни опора.

Често си мисля как би се подредил животът ми, ако баща ми бе до мен…

Днес аз самият съм родител и основното, на което уча моите деца е вярата в доброто и упоритостта да следваш мечтите и целите си.

Истината е, че няма лесни стъпки. И големите, и малките стъпки са трудни, а понякога се случва да направиш няколко крачки напред и след това да се върнеш в изходна позиция.

Улавял съм и точните моменти в живота си за много неща, но винаги – и при успех, и при неуспех, съм следвал целите си и не съм се отказвал. През целия ми живот съм учил и работил. Помагал съм на хората, дори когато аз самият съм имал нужда от помощ и не съм преставал да вярвам в огромната енергия, която дава доброто.

Това са моите малки стъпки към големия успех.

Чувал съм коментари, че това са “пози”, че търся известност – нападки от всякакво естество. Всички тези хора, които разсъждават по този начин, бих искал да поканя да се присъединят към нашите добри каузи, за да почувстват огромното удовлетворение от това да са част от голяма общност, която има силата да помага и то нееднократно.

Това е и причината да давам гласност на нашите дейности, защото медиите станаха проводници на лошите новини. Само по Коледа и Великден те са склонни да разказват на зрителите и читателите си истории, които дават положителен пример.

Разкажете ни повече за общественозначимите каузи, които подкрепихте тази година.

Щастлив съм, че заедно с моите колеги от сдружение “Врачанофили”  успяхме да приобщим бизнесмени, общественици и граждани към редица каузи, важни и значими за врачани, както и за хората от областта.

В края на миналата година от сдружение „Врачанофили“ организирахме благотворително събитие – вечеря с кауза: „С мисия за бъдещето! За ДЕЦАТА и МАЙКИТЕ на Враца!“. Целта бе да се съберат средства за подпомагане на акушеро-гинекологичното отделение към МБАЛ “Христо Ботев”, като дарената сума бе 34 500 лева. Бизнесмени от областта отвориха сърцата си и добавиха още от личните си средства и тя достигна над 40 000 лв. С тях успяхме да направим цялостен ремонт на две стаи. Също така дарихме и 20 специализирани легла за родилки.

Бях изключително щастлив да разбера, че от ОДФ-Враца са чули моя призив за продължаване на инициативата и довършване на ремонта на АГО. На проведената на 09.12.2022 г. благотворителна коледна вечер, организирана от Обществен дарителски фонд за Враца, бяха събрани близо 40 000 лв. – с общите усилия на врачани.

Включих се в оспорвано наддаване за трикото и купата на моя приятел Даниел Александров, сребърен медалист от европейското първенство по борба (2020 г.). Успях да победя и те вече са моя собственост за сумата от 7100 лв., купих и картина на врачанската художничка Виктория Димитрова за 700 лв.- средства, които заделях от месечните си възнаграждения с идеята да помогна за завършването на ремонта на родилното отделение. Трикото и купата ще даря на врачанския клуб по борба – сигурен съм, че ще бъдат страхотен стимул за тях по пътя към нови победи.

Най-радостен бях от факта, че моите колеги от МГЕРБ – Враца също се включват активно в различни благотворителни инициативи, включително и тази.  На благотворителната вечер  представителят на МГЕРБ – Враца Виктор Кристиян Василев се пребори за ръкавиците на ММА легендата Георги Валентинов и ще ги дари на спортен клуб “Победа” с треньор Венелин Янков. Виктор дари свои лични спестявания в размер на 1000 лв. за каузата, за което го поздравявам и му благодаря от сърце.

Горд съм с колегите ми от МГЕРБ-Враца, които следват моя пример и които са направили прекрасна коледна украса на детското отделение в МБАЛ “Христо Ботев” – Враца.

Благодаря и на моите колеги-депутати, с които се обединихме, за да помогнем за това добро дело.

Сигурен съм, че ако сме обединени и при решаването на проблемите на област Враца, за съвсем кратко време ще можем да намерим правилните решения за областта и да подобрим живота на хората, които ни изпратиха в Народното събрание.

През тази година се включих в кампанията на Майчин център “Българка” и “Дом на науката и техниката” във Враца “Осиновете врачанско семейство”, като пет деца от града получиха желаните коледни подаръци.

Преди няколко месеца поех ангажимент да дарявам част от депутатската си заплата за различни инициативи, свързани с Враца и областта. Наясно съм, че това е една “капка в морето”. Независимо от това, полагам всички усилия да помагам навсякъде, където мога и да приобщавам още съмишленици към каузите, важни за врачани и хората от областта.

Повече от пет години подпомагам дейността на пенсионерските клубове и клубовете на инвалидите. За мен е приоритет  възрастните хора от Врачанско да имат по-добри условия за социален живот. Срещам се често с тях и обменяме ценна информация по всички важни теми от деня. Надявам се, че и те са доволни от малките стъпки, които правим към осигуряването на разнообразие и пълноценно общуване в ежедневието им.

 

Спомняте си трагичната смърт на болна жена пред регистратурата на “Спешна медицинска помощ” в болницата в града.

След трагедията от сдружение “Благотворни приятели” взехме решение и осигуряваме месечна стипендия в размер на 200лв. на Ники (сина на починалата жена) до навършване на неговата 18 – годишна възраст.

Родители на потребители на Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Враца се свързаха с мен, за съдействие за закупуване на инвалидна количка и шевна машина за нуждите на социалната услуга.

С управителя на ЦСРИ-Враца Таня Видова обсъдихме и организирахме закупуването и доставката на необходимото.

Заедно с шевната машина, която се използва за дейностите по трудотерапия, бяха осигурени и материали за заниманията по арт терапия.

Важна кауза за мен е популяризирането на спорта и активния начин на живот сред децата и младежите. За да растат здрави, младите трябва да изградят навици да спортуват, заменяйки часовете пред телефоните и компютрите с игри и активности навън. Поради тази причина и откликнах с радост на молбата да поставим нови баскетболни кошове в детска градина “Славейче” във Враца. Закупихме и нови баскетболни топки, с които децата да играят на воля навън.

Осигурихме и спортни екипи за 20 деца и младежи на възраст от 10 до 18 години, живеещи в ЦНСТ (Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания и преходно жилище за деца). Щастлив съм, че младежите ще имат възможност да спортуват пълноценно.

Предстои Враца да има единствената на Балканския полуостров каляска за инвалидни колички.

Това е проект на сдружение “Благотворни приятели”, финансиран директно от НАТО в Брюксел и съфинансиран от сдружението с 20 000 лв.

Целта е и хората, които са с ограничени двигателни възможности да могат да изпитат нова емоция, да се насладят на туристическите забележителности, докато пътуват в специалната каляска. Съоръжението ще бъде предоставено на Развлекателен парк Леденика.

Смятам, че трябва да сме солидарни и отговорни в грижата за по-слабите от нас. Част от тези уязвими групи са децата, лишени от родителска грижа, децата в неравностойно положение, както и възрастните хора. Последните инициативи, които обединиха толкова много врачани, ме карат да вярвам, че с времето все повече хора ще се присъединяват към благотворителни каузи и с общи усилия ще променим средата към по-добро.

И още нещо важно за Враца и развитието на туризма в града.

Кметът Калин Каменов съобщи, че предстои възстановяване на лифта. Вече се работи по проект за цялостен атракцион, а лифтът, който е наша семейна собственост ще бъде предоставен безвъзмездно на община Враца и врачани.

Каква е Вашата равносметка за изминалата година в качеството Ви на народен представител?

Независимо от натоварения график, който имаме в Парламента, аз използвам всяка свободна минута, за да бъда в родния град и да се срещам с врачани.

Вярвам, че доверие у хората се гради, когато си всеки ден сред тях, чуваш техните проблеми и намираш решения за тях. За всичко, което зависи персонално от мен и моите колеги от МГЕРБ, се работи по ясен план и с конкретни действия, с изключителната подкрепа на кмета Калин Каменов, който за два мандата направи Враца истински европейски град. Всички заедно се стремим да работим така, че хората да виждат ефекта и резултата от нашите действия в кратки срокове.

За инициативите, които изискват колективни действия на по-високо ниво, като например законодателните промени, работя целенасочено с колегите ми от ГЕРБ-СДС в Парламента. Знаете обаче, че не всичко се случва в сроковете и по начина, по който ни се иска, когато се касае за законодателни инициативи в един фрагментиран парламент, в който голяма част от партиите се интересуват основно от собственото си благо.

Бях домакин на голям младежки форум, посветен на борбата с фалшивите новини. В двудневното събитие във Враца се събраха над 100 членове на МГЕРБ от областите Видин, Враца и Монтана.

 

След това участвах като лектор в мащабна политическа академия във Варна, където говорих по темата “Младите и голямата политика”.

 

Радостен съм, че по моя инициатива представители на Ученически Общински съвет – Враца посетиха Парламента на Република България. По време на дискусията обсъдихме актуалната политическа обстановка, както и редица младежки политики.

Поех ангажимент да бъда проводник на техните младежки инициативи в Парламента, както и техен приятел и съветник – винаги, когато имат нужда.

Важно е да запознаваме младите хора с голямата политика и да ги включваме в политическите процеси на всички нива – само така те ще се превърнат в активни граждани на нашата страна, които разбират в дълбочина обществените процеси.

Преди няколко дни внесох питане към спортния министър Весела Лечева относно спряната процедура за изграждане на лекоатлетическата писта във Враца. Това е един сериозен проблем, който касае всички врачани. Местната власт се бори от почти 3 години  за осигуряването на средства за ремонт на пистата.  Нашият стадион “Христо Ботев”  е един от най-големите стадиони в България с капацитет от 25 000 места. Независимо от това, той остана един от малкото с неремонтирана от държавата лекоатлетическа писта. Средства бяха осигурени от последния кабинет на Борисов, но по времето на служебното правителство, обществената поръчка бе спряна със съмнителни мотиви.

Като активен млад човек, който обича спорта, не мога да оставя този проблем неразрешен. Врачани очакват този ремонт от години и се надяват на по-добри условия за тренировки на младите.

Имате ли вече подготвени инициативи за 2023 година, които бихте искали да реализирате?

За новата година си пожелавам да обединя в една моя нова инициатива колегите ми депутати от Врачански избирателен район и заедно с тях да направим кръгли маси във всяка една община. Да имаме директни срещи с хората, за да се запознаем с техните проблеми и заедно да ги решаваме.   Да работим съвместно за това област Враца да се развива динамично и да има своето достойно място в България. Склонен съм да вярвам, че това ще се случи, защото всеки един от моите колеги е наясно, че именно съединението прави силата и ако работим заедно, ние можем да сме силата, която наистина ще оживи региона.

Пожелавам на всички Светла Коледа и щастлива и успешна Нова Година!