На прага на Местни избори 2023г. разговаряме с кмета на община Козлодуй Маринела Николова за постиженията, наградите, предизвикателствата и бъдещите проекти.

Г-жо Николова, преди броени дни спечелихте две престижни отличия на националния конкурс „Кмет на годината. Гласувалите в конкурса Ви отличиха в категории „Спорт и младежки политики, както и „Smart City. Какво стои зад този успех?

Много съм благодарна на моите съграждани, че гласуваха за мен. Тези отличия не са само признание, те са белег за целия мандат. Горда съм и с екипа, с който работя, защото вследствие на усилията на всички можем да се поздравим с подобни успехи. В сферата на младежките политики и спорта община Козлодуй работи вече осем години съвсем целенасочено. Средствата, които отделяме за развитието му в общината са над 200 000 лв. Имаме 16 спортни клуба, чиято дейност подкрепяме. Чрез Общинския спортен календар финансираме множество състезания и турнири.

Само преди дни открихме ново-изграден физкултурен салон на най-голямото училище в общината. Спортното съоръжение разполага със зали, кабинети и игрални полета за 809-те ученици на СУ „Св. св. Кирил и Методий“- Козлодуй. Проектът е спечелен от община Козлодуй през 2020 година по Национална програма на Министерството на образованието и науката „Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 – 2022 г.” Той беше на стойност 1 251 184 лв., като 1 050 000 лв. са от държавния бюджет, а 201 184 лв. от нашия бюджет. Застроената площ на салона е 481.15 кв. м на 2 етажа. Има съблекални, кабинет за преподавали, помещение за съхранение на спорни уреди и инвентар, техническо помещение, санитарни възли, коридор, осигуряващ директна връзка между сградата на училището и фоайето на новопостроения физкултурен салон. Сега остава да осигурим оборудване като пейки, витрини за отличия, шкафчета, за да е удобно на децата, които ползват салона и да облагородим двора около залата. Вярвам, че всички учители и деца ще са радостни, че могат да ползват подобна модерна спортна зала.

Младежките ни политики смятам, че също заслужават внимание. Общинският календар „Младежки дейности” се финансира от бюджета с близо 100 000 лева – отделяме средства за кампании, обучения, събития, свързани с развитие на критично мислене, развитие на умения сред младите хора. Сега ще създадем доброволчески клуб, съставен от млади хора до 29 години, които ще участват в четири поредни обучения през месеците октомври, ноември и декември. Този екип ще бъде част от Дарителския фонд „Дарявам, за да помогна”, който учредихме преди години и чрез който ще се финансират различни малки инициативи на детски градини, спортни, пенсионерски клубове, читалища и други организации. По време на последното издание на Фестивала на изкуствата и занаятите беше проведена благотворителна акция в полза на Фонда и има акумулирани 2 000 лева, за което благодаря на съгражданите ни за подкрепата. Във Фонда вече има натрупани към 5 000 лева и догодина ще се осъществи процедура по първото отпускане на средства за малки проекти.

Иначе продължават усилията ни в посока Smart и тук имаме прекрасна идея, която ще осъществим до края на годината. В централна градска част ще бъдат поставени две smart пейки, които се захранват от слънчева енергия и я съхраняват през нощта и в дните с по-малко слънчеви лъчи. Пейките ще разполагат с USB зареждащи портове, които могат да се ползват освен за мобилни устройства, така и за тротинетки. Всяка пейка има WI-FI връзка, а на екран ще се визуализират данни в реално време за температура, влажност, въздушно налягане, въглероден диоксит и шум. Смятам, че с подобни придобивки ще модирнизираме градската среда и ще отговорим на потребностите на технически ориентираните потребители. Двете пейки ще закупим със средства от Фонд РАО.

Как работите с народните представители от област Враца?

Към момента много добре. Преди броени дни се състоя поредното издание на Фестивала на занаятите и изкуствата. Наши гости бяха двама народни представители. Само преди десетина дни имахме две ползотворни срещи, организирани съвместно с фондация Конрад Аденауер – също имахме депутат от нашата област, който взе участие. Държим ги в течение със случващото се в община Козлодуй и смятам, че имаме добро взаимодействие.

Тепърва имаме да работим в посока изваждане на община Козлодуй от списък с още девет общини, които не получаваме изравнителна субсидия от държавния бюджет. Вече пета година нямаме подобна подкрепа от държавата и това много утежнява финансовата ситуация на нашата община. Но аз вярвам, че съвместно с народните представители ще успеем да достигнем до справедливост по този въпрос.

С кой успех в този мандат най-много се гордеете?

Като кмет се гордея с всичко, което сме направили с моя екип – от всяко засадено цвете до многобройните детски площадки. Мога да говоря много по темата. Хората сами виждат, че Козлодуй е изцяло променен и че това се случи за кратко време.

Кои бяха най-големите предизвикателства за местната власт през този мандат?

Няма да крия, мандатът беше изключително труден. Първо – пандемията от COVID-19, която засегна целия свят и последвалата икономическа, и политическа криза. Второ – В България за последните четири години се проведоха редица редовни и предсрочни избори. Въпреки тези тежки обстоятелства, общинска администрация успя не само да се справи с предизвикателствата, но и да реализира нови проекти в полза на хората.

Благодарение на помощта от правителството на Борисов, на нашите партньори – АЕЦ „Козлодуй” и ДП РАО, на провежданите от нас добри политики във всички области, успяхме да продължим започнатото през първия мандат. Имаме още задачи за довършване и работим усилено, с поглед в бъдещето.

Каква е Вашата визия за развитието на община Козлодуй в следващите 4 години?

Имаме много идеи с моя екип. Някой от тях са в процес на реализация, за други търсим финансиране и ги организираме. Последната новост, която смятаме да въведем, е създаване на общинско стопанство, в което да се отглеждат плодове и зеленчуци. Имаме подходящ терен, на който можем да го реализираме. Целта е да създадем работни места и да произвеждаме продукция, с която да се хранят децата от детските градини. Намерението е децата от градините и училищата да идват и да полагат грижи за насадените овошки, зеленчуци и да участват реално в производството на качествена храна. Това е само част от разнообразните проекти, които имаме предвид в бъдеще.

Не мога да не отбележа, че най-голямото предизвикателство пред всички нас – държава и в частност община Козлодуй ще бъде изграждането на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Всички си дават сметка, че това ще бъде изключително сложен проект, който ще има нужда от навременна координация между всички институции. Вече е време да се стартират планове за това къде ще се настанят хилядите работници, които ще изграждат новото съоръжение. Какви битови условия ще се предложат – места за настаняване с ВиК, канализация, достъп до електричество. Осигуряване на необходимата инфраструктура е от изключително голямо значение. Смятам, че още в началото на следващата година следва да се стартират целенасочени действия в тази посока. Искрено вярвам, че България ще има стабилно правителство, с което съвместно да създадем условия за навременно изграждане на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“.