МарияАлександрова е на 21 години от Враца. Тя е младежки застъпник за приобщаващо образование към УНИЦЕФ България, глобален младежки посланик на U-Report Global, член на Youth Sounding Board на EU International Partnerships, горд студент на Американския университет в България – АУБ.

Тя блесна ярко в Ню Йорк по време на Общото събрание на ООН и множество съпътстващи събития

В продължение на една седмица Мария, младежкият застъпник за приобщаващо образование на УНИЦЕФ, бе истински лидер на мнение в поредица от срещи на високо ниво в Ню Йорк, с което ни накара да се гордеем.
От разговор с Кралицата на Испания за психичното здраве на младите хора, през среща с Постоянния представител на България в ООН Лъчезара Стоева и дискусия с Изпълнителния директор на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) Катрин Ръсел за младежкото овластяване, до взаимодействие с гигантска кукла, символизираща 10-годишно сирийско момиче и работа с младежи от цял свят за изграждане на решения в подкрепа на образованието и уменията на подрастващите, особено на уязвимите общности – Мария изрази поредица от категорични становища: от нуждата от премахване на предразсъдъците към децата с увреждания в учебните планове, за което се застъпи лично пред Генералния секретар на ООН Антониу Готериш, до необходимостта всяко дете да бъде с достъп до дигитални инструменти за качествено образование, за което се застъпи пред политически и технологични лидери. Благодарим ти, Мария, за страстта и отдадеността, с които се бориш за един по-добър свят! Твоят глас е важен – твоята независимост е вдъхновение!, пишат от УНИЦЕФ.