Стотици любители на екстремните спортове усетиха от високо в небето магията на Белоградчишките скали. От птичи поглед те видяха гледки, от които дъхът спира и е трудно да се опишат с думи. В небето над Белоградчишките скали четири дни летяха  разноцветни топловъздушни балони, част от провежданата за втора година Балонена фиеста, съобщава БТА.

Интересът към екстремното преживяване е голям, защото Белоградчишките скали са същинска магия. Техните форми предизвикват въображението, а когато полетиш в небето с балон и видиш червените причудливи скали, ширналия се Балкан и пъстротата на природата, погледнеш от небето Белоградчишката крепост, човек се чувства като в приказка. Приказка, която те пленява със спиращите дъха гледки на Белоградчишките скали, споделя  Елеонора Димитрова, управител на Сдружение за регионални партньорства за устойчиво развитие-Видин, които са основен организатор, чрез своя Приключенски център на Балонената фиеста.

Събитието, което се състоя от 22 до 25 септември в Белоградчик, бе подкрепено от Фондация “Америка за България” и община Белоградчик, допълни Елеонора Димитрова. В Балонената фиеста тази година участваха 15 топловъздушни балона от Полша, Румъния, Чехия, Нидерландия, Франция, Белгия и България, каза тя. Стартът бе даден в местността Панаирището и над 400  бяха любителите на екстремните спортове, които се включиха в свободните полети и издиганията с балони, в атрактивния маршрут с електрически велосипеди „Вино и колело“ и дегустация на вина в местната изба Боровица, в разходката с джипове и АТВ-та сред Белоградчишките скали и разходка с драконови лодки на Рабишкото езеро, обобщи различните  активности по време на фиестата Елеонора Димитрова. В рамките на Балонената фиеста сутрин и вечер се осъществиха, в рамките на четирите дни, полетни сесии, участниците в които се издигнаха и полетяха с балон в небето.

Вечерите на Балонената фиеста покачахи градуса на настроението и предложиха концерти и партита на открито в местността Панаирището, откъдето излитаха и балоните и създаваха разноцветна и огнена феерия в небето. В трите концертни вечери участниците в Балонената фиеста се забавляваха в партита на открито с видинските група The Faces, Ограничителна заповед, а финалът бе отреден за латино парти.

Да полетиш с балон над червените скали, да видиш от високо причудливите образования, наречени Конникът, Мадоната, Дервишът, Метохът, Ученичката, Адам и Ева, Хайдут Велко, Кукувицата, Монасите… и други скални фигури е несравнимо преживяване, което всеки трябва да съпреживее и усети.

Снимки:Приключенски център – Белоградчик