Книжен базар, с участието на 8 издателства и книжарница с мисия, академия за добри обноски, пътуване във времето с демонстрация на килийно училище, вълшебни литературни срещи и творчески вечери с едни от най-популярните български писатели, обещава четвъртото издание на фестивала „Враца – книжен град”.

В дните от 29 септември до 1 октомври 2022 г. Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца събира на едно място издатели, творци, писатели и поети, за да поведе гостите към незабравимо преживяване в света на изкуството с любими български имена.

Планираните срещи с творци започват още сутринта на 29 септември, с гостуването на детската писателка Цвета Брестничка (изд. „Фют”), която ще представи книгата си „Небивалици с буквите от А до Я”. Срещата започва в 11 ч. в Регионална библиотека – Враца.

Верни на традицията, Регионална библиотека – Враца гарантира официалното откриване на фестивала да бъде огнено и магично със спектакъл, подготвен от театрална група ТЕМП.

Шоуто започва в 18.30 ч.

Веднага след това – от 19 ч. – гостите на „Враца – книжен град” ще се срещнат с писателя Алек Попов.

Преди дни се появи допълнено издание на книгата му „Сестри Палавееви в лабиринта на младостта и в бурята на историята“ (изд. „Сиела”). Срещата ще се проведе в читалнята на Регионална библиотека.

На 30 септември от 10 ч., пред сградата на РБ „Христо Ботев” отваря Творителница „О`Писменехъ!“, за да направи демонстрация на обучението в килийното и взаимопомощното училище.

През вековете ще ни пренесе Диян Павлов или просто Джими, както е известен в родния си град Плевен, е колоритна и многоспектърна личност, отдадена на творчеството, историческото ни минало и българската духовност.

За първи път във Враца ще пристигне и създателката на Първа детска академия за добри обноски и автор на първия наръчник „Детска академия за добри обноски” (изд. „СофтПрес”) Невена Басарова.

Под формата на игра тя ще даде ценни съвети на малките дами и кавалери как да станат експерти в добрите обноски и да правят добро първо впечатление. Работилницата започва в 11:30 ч., в Детски отдел на Регионална библиотека „Христо Ботев”.

Вечерта е запазена за една от най-обичаните млади писателки Виктория Бешлийска, която ще представи романа си „Глина” (изд. „СофтПрес”).

Съботата е денят, който е наситен с най-много събития , а за радост на четящите хора от Враца, в пространството пред Община Враца ще отвори врати Книжен базар.

Участие ще вземат 8 български издателства, които ще представят стотици нови заглавия.

В изложението ще се включат „Българска история”, „Захарий Стоянов”, „Изида”, „КВЦ”, „Книги за всички”, „Туй-Онуй”, „Фют” и книжарница с мисия „Извор” от Челопек – първото българско село на книгата.

Специално за книжния базар, Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца ще подари 5 ваучера на участници в онлайн игра, която стартира от днес /7 септември/ и ще продължи до 17 ч. на 28 септември.

Нашият Gaveaway ще бъде насочен към всички онлайн последователи, които трябва да коментират публикацията за играта в страниците ни във фейсбук и инстаграм.

Идеята е под поста, който анонсира програмата на „Враца – книжен град”, да напишат коментар и да споменат приятел, с когото биха го посетили.

Участниците ще бъдат изтеглени чрез жребий, а имената им ще станат ясни по време на официалното откриване.

Ваучерите ще бъдат на стойност 30 лв. и ще могат да се използват на щандовете на книжния базар,

който ще бъде отворен на 1 октомври от 10 до 18 ч.

В събота за малките деца и тийнейджърите са планирани творчески работилници.

От 10 до 12 ч. ще се проведе ателие „Глаголица” – изработване на дизайнерски торбички и тениски с послания на глаголица.

От 16 до 18 ч. пък младежите ще имат възможността да се впуснат в уъркшоп „Комиксите оживяват”.

Сдружение „Книгини” ще се включи с работилница. От 10 до 12 ч. ще отвори Социално предприятие Творилница „Добрини” от с. Челопек с работилница по рециклиране на хартия.

В 11 ч. специално за представянето на втората си книга в града ще пристигне създателката на поредицата за Дракончето Ринти – Доника Ризова. Тя ще разкрие новите приключения на огнения приятел на Грег в „Дракончето Ринти и Орденът на кралете“ (изд. „Мармот”).

Вечерта на 1 октомври пък ще се пренесем в лиричния свят на поезията със стиховете на Маргарита Петкова

и Добромир Банев.

Срещата с двамата творци започва от 18 ч. в читалнята на библиотеката.

Планирано е излъчване на живо през фейсбук страницата на Регионална библиотека /facebook.com/libvratsa/ за всички, които имат желание да присъстват на срещите, макар и виртуално.

Събитието се организира в партньорство с Регионално управление на образованието, Община Враца, Търговско-промишлена палата, Младежки център – Враца и Сдружение „Книгини”.

Медийни партньори на фестивала са azcheta.com и detskiknigi.com.

Литературният фестивал се финансира от фонд „Култура“ при Общински съвет – Враца и се осъществява с подкрепата на „Н. Алексиев 65“ ЕООД.

Ето и цялата програма на фестивала:

29 септември /четвъртък/

11:00 ч. – Среща с детската писателка Цвета Брестничка
Регионална библиотека “Христо Ботев” – Детски Отдел
18:30 ч. – Официално откриване – огнено шоу от театрална група ТЕМП
Пред сградата на Регионална библиотека “Христо Ботев”
19:00 ч. – Среща с Алек Попов
Регионална библиотека “Христо Ботев”- Обща читалня

30 септември /петък/

10:00 ч. – Творителница “О`Писменехъ!“ – демонстрация на обучението в килийното и взаимопомощното училище от Деян Павлов – Джими
Пред сградата на Регионална библиотека “Христо Ботев”
11:30 ч. – Работилница за добри обноски с Невена Басарова
Регионална библиотека “Христо Ботев” – Детски отдел
18:00 ч. – Среща с Виктория Бешлийска
Регионална библиотека “Христо Ботев” – Обща читалня

1 октомври /събота/

10:00 – 18:00 ч. – Книжен базар
10:00 – 12:00 ч. – Ателие ” Глаголица” – изработване на дизайнерски торбички и тениски с послания на глаголица
16:00 – 18:00 ч. – Уъркшоп “Комиксите оживяват”
Пространството пред Община Враца
11:00 ч. – Среща с Доника Ризова
Регионална библиотека “Христо Ботев” – Детски отдел
18:00 ч. – Среща с Маргарита Петкова и Добромир Банев
Регионална библиотека “Христо Ботев” – Обща читалня