„Това, че болница „Св. Екатерина“ е гръб на Инвазивната кардиология и Съдовата хирургия във Враца е една гаранция, че хората, които живеят тук – в областта и региона, имат най-модерното и съвременно лечение.

Най-простият пример е от последните два дни- събота и неделя.

Един пациент, след тежка катастрофа, бе транспортиран веднага за София, където му бе сложена ендопротеза през катетър, иначе щеше да умре. Това е благодарение на онлайн медицината. Тук от скенера пратиха онлайн образното изследване.

Докато пациентът пътуваше, имахме възможност да вземем мерки за протезата, която ни трябваше, да я вземем от фирмата и в момента, в който той пристигна да можем да я сложим. Това са неща, които за нас са ежедневие, но за места в почти цяла България са нещо като научна фантастика.

Но във Враца вече не е научна фантастика, а реалност.

Това каза изпълнителният директор на Университетска болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев по време на днешната пресконференция в МБАЛ „Христо Ботев“-Враца.

Той  каза още, че в България досега не е имало такъв случай.

„Пациентът имаше страшния шанс, че Господ го пази, защото това е пробив на аортата в хранопровода. Целия стомах и хранопровод бяха пълни с кръв и съсиреци. Но въпреки хирургичния шок е успял да стигне жив до София.“

Но според него, това не е бил само шанс за живот на пациента, а и шанс за лекарите.

Защо казвам за нас, защото ние досега не сме срещали такъв случай в литературата. Дори в момента съм дал да се направи литературна справка и да се опише случая. Тоест общата практика помага и на нас, защото ще излезем с една публикация, която ще бъде интересна за колеги в световен мащаб. Разбира се, чрез тази публикация, колегите от Враца, които също ще участват в нея, ще започват да издигат нивото си вече не само на практикуващи кардиолози и съдови хирурзи, но и на научни работници. Защото, участвайки в една публикация на дадена тема, това означава, че вече си изчел доста неща и си разширил кръгозора си. А ако един лекар не чете, значи той изостава. Този, който си мисли, че поддържа ниво, той безвъзвратно изостава във времето, защото всички останали отиват напред.“

Пострадалият пациент в момента е жив и е добре.

От своя страна директорът на МБАЛ „Христо Ботев“ д-р Петър Керемдчиев изрази искрените си благодарности на проф. Начев и болница „Св. Екатерина“.

„Университетска болница „Св. Екатерина“ представлява не само помощ, която получаваме, но и методично и консултантско начало, така че и нашите колеги са по-спокойни. Без помощта на проф. Начев инвазивната кардиология и съдовата хирургия нямаше да бъдат факт. Защото на нас не ни трябва просто една услуга, трябва ни качествена услуга, която да предложим на нашите граждани.“

Проф. Генчо Начев изрази задоволството си, че отделението работи и функционира добре, защото „да бъде допуснато да няма болница в такъв областен град е недопустимо“.

Според него пациентите няма да има нужда вече да пътуват до други градове и не става дума само за кардиологията, но и за съдовата хирургия.

„Има много млади момчета и момичета, които са много сериозни и ангажирани, а това е много важно – да има хора, които искат да се развиват.“

На въпрос дали врачанската болница е единствената, с която „Св. Екатерина“ си сътрудничи, проф. Начев отговори, че това не е точно така. Освен с нея университетската болница работи и с болницата в Стара Загора и в Благоевград, като там се дават консултации, когато има нужда.

„Но така комплексно както е тук със Съдова хирургия и Инвазивна кардиология, това е единствената болница.“

„Каквото и да си говорим всички кардиохирурзи и инвазивни кардиолози минаха през “Св. Екатерина”. Там е школата, там е обучителния център и това трябва да продължи. Това наше сътрудничество трябва да продължи, защото е добро и за гражданите, не само за нашите колеги, защото те в този вид колаборация ще се доусъвършенстват“, каза д-р Керемедчиев.

Държим да утвърдим Враца като център на Северозапада, увери проф. Начев.

Проектът беше започнат преди година и отделението заработи от 4 май, тази година. За последния месец са регистрирани 250 пациенти – инвазивни и терапевтични, като това е донесло около 330 хил. лева на болницата.