По повод Международния ден на детето, Комисията за защита на потребителите призовава търговците и родителите да бъдат особено отговорни при продажбата и закупуването на детски стоки.

Комисията напомня на всички, предлагащи стоки и услуги, важността на спазването на потребителските права и настоява за стриктно изпълнение на задълженията към потребителите, особено когато става въпрос за най-малките.

От Комисията е създадена и организация за извършване на проверки. Те ще обхванат места на открито, където ще се провеждат събития, свързани с празника – изложби, състезания, игри и т.н., включително преместваеми обекти за продажба на балони, сладолед и други, батути, надуваеми замъци, платени атракциони и други.

По повод откриване на летния туристически сезон КЗП ще осъществява контролна дейност и на туристически обекти.

Основното задължение на търговеца при онлайн продажбите е да достави стоката до купувача в срок до 30 дни – освен ако не сте се договорили изрично за друго. Търговецът е задължен да ви информира за пълната цена на стоката, включително и разходите по доставка.

Търговците, които продават стоки онлайн следва да предоставят на потребителите цялата необходима информация за продукта, като посочат и крайната цена на стоката, която потребителят следва да заплати, с включени в нея всички данъци, такса за доставка и др.

От Комисията напомнят на търговците да са особено внимателни, когато продават на деца. Комисията за защита на потребителите ще следи с особено внимание всеки опит да се използват некоректни похвати към децата ни.

КЗП апелира към всички търговци да спазват стриктно тези задължения и да демонстрират ангажираност към високите стандарти на потребителска защита. Нека заедно допринесем за създаването на безопасна и справедлива търговска среда за децата и младите хора.