Комисията за защита на конкуренция(КЗК) стартира проверки за потенциален картел между търговските вериги, тяхното сдружение и браншови обединения на производителите на млечни продукти и яйца. Обект на проверка са 7 търговски сдружения и 6 браншови организации, сред които и сдружението на хипермаркетите.

Образувани са три производства за забранени споразумения срещу “Сдружението за модерна търговия”, което обединява водещите хипермаркети на българския пазар. И конкретно срещу търговските вериги – “Билла България”, “Лидл България”, “Кауфланд България”, “Максима България” (“Т Маркет”), “Промаркет” ООД, “Фантастико Груп” и „Метро кеш енд кери”.

Стартирани са и производства срещу Съюза на птицевъдите в България, Асоциацията на промишленото птицевъдство, Асоциацията на млекопреработвателите в България и Сдружение “Национална асоциация на млекопреработвателите”.

Какви надценки посочва КЗК?

От Комисията за защита на потребителите по отношение на търговските веригипосочват, че според официален доклад на Министерство на земеделието доставките на хранителните стоки до търговските вериги се обособяват в шест канала и “по всички тях има високи надценки, които се движат между 48.8 на сто до над 90%”. Уточнява се, че според информацията, надценките се получават и през различни такси, които следва да се заплащат от производителите, например такси за реклама, асортимент, оборот, отстъпки и други. От КЗК добавят, че тази информация се потвърждава и от производителите, които твърдят, че таксите, налагани от различните вериги варират, но средно са около 20%, а надценката която всяка търговска верига слага е допълнителен фактор, който се преценява от самата търговска верига.

В доклада на КЗК се посочва още, че таксите, които търговските вериги налагат на производителите оскъпяват продукцията им, което води до невъзможност за тях да продават в собствените си обекти на цени по-ниски от тези във веригите.

Във връзка с увеличението на цените на основни хранителни стоки, се отбелязва, че като най-значими групи се открояват: хлябът, олиото, яйцата, млякото и млечните продукти. По-конкретно наблюдава се висок марж между цените на производители и търговци на дребно при яйцата, маслото, кашкавала и сиренето. При средна цена на едро от 1.03 лева за литър мляко, то достига до 4 лева за литър по щандовете в някои магазини. Така също се посочва, че една опаковка кашкавал от 400 грама е с доставна цена 8,04 лева, а се продава на крайния потребител за 15.99 лева. Краве сирене в опаковка от 400 грама се доставя при цена 5.64 лева – на рафта във веригата се предлага по 10,79 лева или с надценка 91%.

Според данни на Държавната комисия по борсовите стоки и тържища, цитирани от КЗК, на пазара се продава дори кашкавал, чиято цена от 17.30 лв. за 1 кг. от производител стига до 31-32 лв. за потребителя. На този фон, при направено сравнение с цените за същия продукт в Германия килограмът се предлага за 6.65 евро, като опаковка от 750 г струва 4.99 евро. За сравнение – цената на същия продукт в България е съответно 21.99 лв./кг и 16.49 лв. за 750 г.

“Предвид посоченото, председателят на Комисията по борсовите стоки и тържища г-н Владимир Иванов твърди в свои изказвания, че в България има чисто “паразитно ценообразуване“, като според него търговците на едро едва оцеляват, докато при големи супермаркети, но и по-малки магазини с господстващо поведение, има регистрирани свръхпечалби, “доста над справедливите, посочва още КЗК.

Какво се установи при производителите

В доклада на Антимонополната комисия се посочва, че във времето от март 2022 г. до този март се наблюдава рязко покачване на цената на кравето сирене, като през март 2023 г. същото достига пикови стойности. Към 8 март 2023 г. цената на едро е на средна стойност от 11.42 лв. за килограм, а средната цена на дребно достига 17.85 лв. за килограм. На годишна база се наблюдава ръст при цените на едро от 32 %, докато при цената на дребно повишението е с 45%.


Данни: Доклад на КЗК

През същия прериод от време се наблюдава рязко покачване на цената на едро и дребно на кашкавал “Витоша”. Като към 8 март 2023 г. цената на едро достига средни стойности от 18.17 лв. за килограм, а средната цена на дребно достига 25.85 лв. за килограм. На годишна база се наблюдава ръст при цените на едро от 31 %, докато при цената на дребно повишението е с 38%.

Данни: Доклад на КЗК

Наред с това в КЗК е получен сигнал, в който се твърди, че председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров периодично внушава в медиите каква е минималната цена на истинското сирене и кашкавал, уточняват още от КЗК. В сигнала до комисията се цитира медийно участие на Зоров в БТВ, в което същият посочва следното: “Колко е минималната цена, за да сме сигурни, че консумираме нещо качествено с 20% надценка, за сиренето трябва да е около 20 лв., а кашкавала – около 25-26 лв. Говорим от мляко, произведено в България, а не полуфабрикат, какъвто е кашкавалът над 80%
в момента”.  

Преди ден от Съюза на птицевъдите първи съобщиха, че са иззети документи от офиса им и посочиха, че са оказали пълно съдействие. Само преди броени седмици стана ясно, че цената на яйцата през януари т.г. у нас се оказа в “топ 4” сред най-високите в целия ЕС, по данни на Евростат. В началото на февруари анализ на Mediapool показа, че някои стоки у нас още през 2021 г. са били по-скъпи от тези в Люксембург, а за 2022 г. надценката при яйцата и млечните стоки в магазините на дребно излезе до 100%. По-късно подобни надценки установи и служебната власт.

В доклада си за образуваното производство КЗК посочва, че във времето от март 2022 до март 2023 г. се наблюдава рязко покачване на цената на яйцата. Към 8 март 2023 г. цената на едро достига средни стойности от 0,41 лв. за брой, а средната цена на дребно достига 0.56 лв. за брой. На годишна база се наблюдава ръст при цените на едро от 77%, докато при цената на дребно повишението е 87%.

Данни: Доклад на КЗК

Наред с това в доклада си от КЗК твърдят, че се наблюдава системна практика да се говори в публичното пространство за бъдещо поведение и намерения на производителите, свързани с ценообразуването. Посочени са и конкретни примери – “Няма да има поскъпване на яйцата преди Великден.”, цитиран е Ивайло Гълъбов, председателят на „Съюз на птицевъдите в България“. И още “цената на яйцата по-скоро се очаква да задържи тези нива, дори и в предвид на предстоящите Великденски празници”, като отново се цитира Ивайло Гълъбов. Друг пример – “Птицевъдите се готвят да изнасят повече продукция.”, като този път е цитиран Даниел Божанков, председател на Асоциация на промишленото птицевъдство.

Къде са иззети документи от търговците

От КЗК посочват, че за да обезпечи събирането на достатъчно преки доказателства за наличието на евентуални тайни договорки между участниците, след получени съдебни разрешения от Административен съд – София област, комисията е извършила изненадващи проверки на място в офисите на “Лидл България”, Сдружение “Съюз на птицевъдите в България” и Сдружение “Национална асоциация на млекопреработвателите”.

От КЗК посочват, че от офисите на споменатите търговци и сдружения са иззети копия на документи и електронна кореспонденция, които Комисията предстои да анализира в детайли, с оглед установяване наличието на обмен на чувствителна търговска информация или координирано пазарно поведение между производителите, търговците и техните обединения в сектор храни.

“Мащабът и стандартите на доказване на подобни антитръстови нарушения изискват Комисията да установи голямо количество данни и информация, на базата на които да се извърши икономически и правен анализ на разглежданото поведение, което обективно не може да бъде осъществено в спешен порядък”, посочват от комисията.

От КЗК се заричат, че заради обществения интерес към темата, комисията ще направи“всичко възможно в рамките на предоставената ѝ от ЗЗК компетентност, да извърши проучването във възможно най-кратък срок”.

След приключване на проучванията при установени нарушения, Комисията ще упражни законовите си правомощия, в това число да санкционира нарушителите.