До края на годината се очаква кучешкия приют във Враца да заработи.

Проблемът с доставката на електричество е решен, като първоначалните намерения за построяване на трафопост са заменени с поставянето на агрегат.  

Съоръжението е поръчано и се очаква да бъде доставено до месец. Работата по стартиране на дейността на приюта продължава, като след осигуряването на електричество и необходимото оборудване той ще заработи окончателно.

Историята на кучешкият приют е толкова дълга, че врачани изгубиха вяра, че някоя общинска управа ще довърши този проект.

На път е обаче да приключи поредната сага от старо наследство, нищо че ще платихме неколкократно за един и същи проект.

Първият път беше преди повече от 10 години,  когато с добри намерения Община Враца подходи и при решаването на проблема с бездомните кучета.

Добрите намерения обаче не дадоха резултати, а с парите (не малко на брой) така и не беше построен ВИП-кучкарникът на града.  

Всичко това можеше да потъне в графа “провалени проекти”,

ако не ставаше дума за пропиляна колосална сума от джоба на врачанския данъкоплатец.

Идеята за бутиковия кучкарник се ражда в главата на ексградоначалника на Враца – Тотю Младенов,

месеци след като ГЕРБ бе поела кормилото на държавата през 2009 г. Намеренията са на скитащите бездомни животни да бъде осигурен отговарящ на европейските стандарти дом.

За целта срещу 34 бона общината купува 523 кв.м. имот в м.”Джуджански поток”.

На новопридобития терен е имало постройка /бивш пилетарник/, която в този момент е отговаряла на санитарните изисквания за изграждане на приют.

И отново харч от общинския бюджет – този път 39 000 лв. за преоборудване на сградата.

Въпреки, че базата не е готова, общинската администрация наема 6 служители на фирма “Провет-09”, които да ловят по улиците скитащите четириноги.

Предоставят им авансово 143 440 лв. за тази дейност / по това време за залавяне, обезпаразитяване и маркиране на куче таксата на “Провет 09” е 50 лв., срещу 15 лв. в други големи градове на България/.

Фирмата, при извършен 3 години по-късно вътрешен одит от Общината, се оказва регистрирана на адреса на частна ветеринарна клиника, съсобственик на която и до днес е общинска съветничка от ГЕРБ.

Ловците на бездомни кучета така и не започват работа, защото във Враца няма лицензирана лаборатория за съхранение на вещества, с каквито би трябвало да се упойват кучетата.

През 2011 г. постъпва докладна с искане от Общинския съвет въпросните декари за кучкарник, за които Общината вече е платила, да бъдат деактувани от държавна в общинска земя.

Късопаметните тогавашни съветници вдигат ръка “за” и следва обявяването на обществена поръчка, при която  фирма “Корект” е избрана за изпълнител.

Договорът с нея първоначално е сключен за проектиране и изграждане и е на стойност 272 000 лв., като фиксираният срок за реализацията е 75 дни.

Първата свършена от нея работа е да вдигне монолитна ограда около обекта. “Пропуска” обаче да изгради канализационна и водопроводна мрежа, както и трафопост.

Сетне старият пилетарник обаче рухва и “Корект” и започва изграждането на метална конструкция.

Сумата за кучкарника набъбва до 475 300 лв., като парите са поискани от бюджета чрез анекс към съществуващия договор. Няма точни данни какви суми и за какъв точно вид други дейности е било платено.

При одита в Общината са открити документи за актувани дейности за 211 000 лв /за оградата/ и фактурирани – за 119 982 лв.

През 2019г. врачанската фирма “Опал 94” спечели проведената обществена поръчка и се зае с рекунструкцията на кучешкия приют.

Кучешкият приют е разделен на няколко зони. Едната от тях ще е за настаняване на здрави животни и ще представлява голямо помещение с обособени единични клетки. Ще има зона за разходка и игра – терен, ограден с плътна, висока ограда.
Третата зона ще се състои от помещения за ветеринарно-медицинска дейност, за лекарства и стерилизация, съблекални и филтър за персонала, санитарен възел, както и три броя клетки за наранени животни и хладилна камера за мъртви животни.

Снимка: Стоп кадър ТВ Враца