Очаква ни влошаване на стандарта на живот на почти всички държави. Световната икономика е започнала своето изкачване от дъното, но пътят ще бъде неравен и несигурен. Това обяви в специална пресконференция за българските медии управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от БНТ. Макар прогнозата да е по-малко песимистична, наблюдаваме безпрецедентен отрицателен растеж – 4,4%. Според прогнозите на МФВ ще има частично възстановяване – до 5,25% растеж догодина, което няма да е достатъчно да ни върне в предкризисните нива от 2019 г.

“Препоръката ни е да се поддържат фирмите и домакинствата, за да избегнем катастрофално свиване на икономиката. Разбира се, ние също трябва да сме много отговорни за това как се използват парите на данъкоплатците. Висока отговорност, отчетност. особено в този период. Днес е по-опасно да направим по-малко, отколкото да направим малко повече от необходимото. Правителството трябва да започнат да оглеждат кого подкрепят, дали не са фирми със структурни проблеми и да ги държим на изкуствено дишане завинаги”, обясни за БНТ Кристалина Георгиева.

По думите на Георгиева, България към момента се справя по-добре от много държави с кризата. Както по отношение на заразените, така и по отношение на икономическите мерки.

“България провеждаше отговорна фискална политика, ако научихме нещо от тази криза, то е, че когато в добри времена имаме буфери и макроикономическа стабилност, когато дойдат лоши времена по-добре устояваме на проблемите. България, за щастие на българските граждани, е в тази категория”, коментира още Георгиева.Специално внимание трябва да се обръща на банковата система, обяви управляващият директор на МВФ. Очакванията на институцията е промишлеността да се възстанови по-бързо от сектора на услугите.

Основните препоръки на МВФ, отправени от Кристалина Георгиева са: -да продължи фокуса върху здравето на живот, докато не излезем от кризата. Политиката за ваксините е икономическа политика; -докато не видим здравната криза да отминава, е изключително важно да продължи подкрепата за фирмите и домакинствата, да не отрежем тези животоспасяващи подкрепи. Да не отрежем тези подкрепи, които сме създали до този момент; -фискалната политика трябва да бъде гъвкава, да се приспособява към променящите се условия.

Досега фискалната подкрепа беше универсална, всички фирми бяха подкрепени, с времето трябва да мислим за пренасочване на фискалната подкрепа, където ще има най-голяма ползва за икономиката. Подкрепата трябва да е насочена към хората, към работниците. Солидни инвестиции. -какъв ще бъде света след пандемията, какво можем да направим, за да имаме по-динамична, устойчива икономика. Не трябва да крепим икономиката на миналото, а да използваме големия фискален стимул. Трябва да го насочим към икономиката на 21 век – дигитална, зелена, по-справедлива, с други думи по-устойчива. Международния валутен фонд смята да използва и капацитета си от 1 трилион долара, допълни тя.