Окръжен съд- Враца отново остави без уважение искане за по-лека мярка за неотклонение от „задържане под стража“ на мъж, обвинен в грабеж

Врачанският окръжен съд днес отново остави без уважение искане на обвиняемия Г. Б. да бъде изменена наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека. Той е привлечен в качеството наобвиняем от Окръжна прокуратура – Враца за това, че на 08.06.2022 г. в частен дом в с.Търнак, при условията на опасен рецидив, е отнел парична сума в размер на около 4000 лева от владението на собственика й С. Д. от същото село с намерение противозаконно да я присвои, като еупотребил за това сила и деянието е придружено с комплексна средна телесна повреда, от която на 08.07.2022 г. е настъпила смъртта на пострадалия С. Д.

Предишното искане на обвиняемия Г. Б. за изменение на мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека, което Окръжен съд – Враца също остави без уважение, е от септември 2022 г.

Съдът констатира, че от първоначалното задържане на Г. Б. досега е изтекъл период от седем месеца и двадесет и четири дни, който не надвишава максималниясрок на задържане, предвиден в разпоредбата на чл. 63, ал. 4 НПК, в случая една година и шест месеца. Събраните доказателства към настоящия момент подкрепят обоснованото подозрение за възможна съпричастност на обвиняемия към деянието, предмет на повдигнатото му обвинение. Продължава да е налична констатираната при първоначалното задържане на Г. Б. реална опасност да извърши престъпление. От приложената справка за съдимост е видно, че той е осъждан многократно, основно за престъпления против собствеността. Той е с лоши характеристични данни по местоживеене, като съдът отчете и начинът, по който е извършен грабежът – чрез нанасяне на тежък побой над беззащитен, самотно живеещ възрастен човек, на когото са причинени сериозни травматични увреждания, довели до смъртта му, с проява на жестокост, каквато не е била необходима за довършване на деянието. Съдът прецени, че към момента липсватдоказателства здравословното състояние на Г. Б. да е влошено и да е пречка той да остане в следствения арест.

Определението на Окръжен съд – Враца не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано в тридневен срок от днес пред Апелативен съд – София.