В деня на освобождението на Враца от турско робство, кметът Калин Каменов, кметовете на кметства и новоизбраните общински съветници положиха клетва и подписаха клетвените си декларации.

„Днес е един от съдбовните дни в историята на нашия град, защото преди 146 години започва новото и свободно начало на Враца. Всеки от нас трябва да си спомни заветите на предците ни и да се замисли защо е тук и какво ще го води. Знам, че можем да се обединим, въпреки различията си, защото имаме една цел – развитието на родния ни град. Затова трябва да работим повече в интерес на гражданите, да си прощаваме и да правим компромиси. Именно в такива моменти се вижда кой наистина иска Враца да бъде добре подреден и развиващ се град. Надявам се в края на мандата да бъдем горди с постигнатото. Всеки от нас трябва да бъде пример и никога да не забравя, че градът ще е такъв, какъвто го направим ние! Благодаря за подкрепата!“- с тези думи Калин Каменов се обърна към присъстващите на тържественото заседание на Общинския съвет, в рамките на което положи клетва като кмет на Враца за мандат 2023-2027 година.

След официалната церемония се проведе първата сесия на ОбС- Враца, ръководена от Нина Дакева, която съобщи, че за първи път в историята на общинския съвет във Враца тържествената втъпителна сесия се ръководи от жена. На заседанието бе избран и председател на общинския съвет. Като единствено предложение за председател на ОбС направи д-р Иво Ралчовски. Неговото предложение бе за Владимир Христов.

Изборът се проведе чрез тайно гласуване, като от 37 съветника по списък валидните бюлетини бяха 34. От тях 27 в подкрепа на Владимир Христов и 7 „не подкрепям никого“.