Кметът на община Мездра Иван Аспарухов изпрати писмо до председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Ясен Йорданов с молба да бъдат асфалтирани три пътни отсечки от обходните маршрути, въведени на територията на общината заради изграждането на скоростния път Мездра – Ботевград.

“Уважаеми г-н Йорданов, се казва в писмото,

Във връзка с проведена на 13 февруари 2024 г. в гр. Мизия работна среща с участието на представители на АПИ, на Областна администрация – Враца, Областно пътно управление – Враца и кметове на общини от областта, пускането за движение на моторни превозни средства на участъка Мездра – Ребърково от път 1-1 (Е-79) и последващото затваряне на този участък за изграждане на пътните възли при с. Дърманци и при гр. Мездра, както и реконструкцията на моста в с. Горна Кремена,

Моля да се предприемат спешни мерки за осигуряване на качествени обходни маршрути, както следва:

1. Полагане на асфалтова настилка на обходен път Ребърково – Крета, с дължина на участъка 2,5 км;
2. Възстановяване на асфалтова настилка на ул. „Гаврил Генов“ в с. Долна Кремена, част от обходен маршрут по път III-103 Мездра – Роман;
3. Основен ремонт на участъка от км 0+000 на път III-103 в урбанизираната територия на гр. Мездра, в това число реконструкция на моста на река Моравишка и на двете платна на ул. „Александър Стамболийски“ до изхода на гр. Мездра в посока гр. Роман.

Общата дължина на участъка от км 0+000 на път III-103 в урбанизираната територия на гр. Мездра е 2.471 км (дължина след приравняване – 4.239 км).