Кметовете на общините Роман, Мездра и Враца остро критикуваха работата на ЧЕЗ за изминалата седмица, през която област Враца беше в снежен капан.

Това стана на днешното извънредно заседание на Областна администрация, което се проведе съвместно с ръководството на ЧЕЗ, представители на Министерство на енергетиката и кметовете на общините.

Градоначалниците буквално се скараха на ЧЕЗ.

На заседанието стана ясно още, че най-засегнати от снежната буря са били общините в област Враца и по-специално Роман, Мездра и Враца, където на места все още електрозахранването не е пуснато.

Потърпевшите хора от тези общини готвят колективен иск срещу монополиста.

 Въпреки това според представителите на ЧЕЗ всичко е точно

От елекроразпределителното дружество твърдят, че са направили всичко по силите си, за да оправят авариите по електрозахранването на населените места, от които са подадени сигнали.

По техни думи, за да разберат за авария те не обикалят, а разчитат на

„сигналите и информацията, дадена от населението и институциите“.

Секретарят на община Враца Нина Дакева, каза че най-сериозно е било положението в селата Веслец, Горно Пещене и Тишевица, където освен електричество е нямало вода.

Тя каза още, че поради спряното електричество са съсипани ел. уреди на част от домакинствата, храната, съхранявана във фризери, отоплителни уреди и друга битова техника.

„Направена е организация с кметовете и кметските наместници на населените места да обходят къщите, които имат материални щети,

да се изпишат и да се предаде към общината, за да се вземат мерки, защото част от засегнатите абонати искат да предявят иск срещу дружеството“, каза заместник-кметът на Враца Мария Попова и добави:

„Липсата на информация винаги е била проблем. Аз сега разбирам, че ЧЕЗ в 21-ви век разчита на информация от граждани и институции за повредите по електрозахранващата мрежа. В днешно време има всякакви технологии, които могат своевременно да подадат информация къде има авария“.

За кметът на Мездра Иван Аспарухов

„Липсата на информация и съгласуване е по-голямо бедствие от това, което ни сполетя“.

По думите му ЧЕЗ не е свършил работата си коректно.

Той лично не е могъл да се свърже с никой на дежурния им денонощен телефон. Хората в общината са били лъгани за това, кога ще бъде пуснато електроразпределението.

До днешна дата на територията на област Враца има общо 60-65 работници, а за изминалата седмица са станали над 1200 аварии. А някои села в Мездра и Роман все още са без ток..

В крайна сметка се оказа, че за ЧЕЗ тези 30 см сняг са „тежки форсмажорни обстоятелства“, с които дружеството явно не може да се справи.

Но въпреки всичко от там увериха, че най-късно до утре електрозахранването в засегнатите населени места ще бъде възстановено.