Кметове на общини в област Враца са изключително притеснени от завишените сметки за ток.

Те не виждат адекватни решения от страна на правителството. Според тях трябва да се предприемат бързи и адекватни действия.

Народните представители от ПП ГЕРБ Петя Аврамова и Красен Кръстев са внесли в Народното събрание решение, с което предлагат министърът на енергетиката, както и финансовият министър да предприемат бързи действия и

да изработят механизъм, по който общините да бъдат компенсирани със 100% разликата в цената на електрическата енергия.

В това решение се предлага общините, общинските предприятия, детските градини, яслите, болниците, болничните заведения, училищата, музеите, библиотеките, читалищата, театрите, културните обекти, старческите домове да бъдат 100% компенсирани.

Това заяви Петя Аврамова по време на днешна пресконференция. На нея присъстваше народният представител Красен Кръстев, зам.-кметът на Враца Александър Владимиров, кметът на Оряхово Росен Добрев, кметът на Козлодуй Маринела Николова, кметът на Бяла Слатина Иво Цветков и кметицата на Мизия Валя Берчева.

По-голяма част от общините са в невъзможност да платят завишените си сметки за ток, точно по тази причина и в Оряхово бяха наложени рестрикции за намаляване на уличното осветление.

„Завишаването на сметките за ток е с около 300%. Няма структура, която да може да издържи 300-процентово увеличение на разходите си. Затова ние се опитваме да намалим разходите си с намаляването на уличното осветление“, това заяви кметът на Оряхово Росен Добрев.

Той даде пример с декемврийските сметки за 2020 и 2021 година. Ако през 2020 година общината е заплатила 4 551 лева ток, то през декември 2021 година е заплатена сумата от 13 098 лева.

Кметовете се оплакаха и от това, че не просто са платили по-високи сметки за ток, но че плащат толкова високи сметки въпреки че използват по-малко електрическа енергия.

За това алармира и зам.-кметът на Враца Александър Владимиров.

„При значително намаляване на потреблението на ел. енергия Тролейбусен транспорт-Враца е заплатил 35 000 лева ток за декември 2021 година. За сравнение през декември 2020 година са платени 10 000 лева ток.“

При намалено потребление са заплаща два-три пъти по-скъп ток.

Той също даде примери с уличното осветление – декември 2020 година община Враца е платила малко над 63 хил. лева, за декември 2021 са платени 104 362,65 лева.

Владимиров увери, че за момента община Враца не възнамерява да налага рестрикции, но бе сигурен, че ако повишаването на тока продължи и тук ще трябва да се наложи намаляване на разходите.

За подобно повишаване на разходите разказа и кметът на Бяла Слатина Иво Цветков.

За улично осветление община Бяла Слатина за декември миналата година е платила 15 000 лева ток, сега е 36 000 лева.

„Това са непосилни разходи за общината, ако така продължаваме цяла година“, бе категоричен той.

Общината е изправена пред решението дали да плати осигуровките си или да плати тока си.

„Осигуровките ще ги платим евентуално при приемане на бюджет на общината и съответно с лихви“, каза още Цветков.

Пред такова тежко положение е изправена и община Козлодуй.

„Лошото при нас е, че гражданите излязоха на протест, защото и ние предприехме рестрикция за намаляване на уличното осветление. Това събуди голямо недоволство в гражданите, защото те живеят в атомната столица на България“, заяви кметът Маринела Николова.

Тя настоя да бъде променен Законът за енергетиката и там общините, социалните домове, детските градини, училищата, болниците да станат от небитови клиенти в битови клиенти.

Според нея предвиждането за компенсации на общините е недостатъчно и трябва да бъде повишено.

„Един от големите проблеми за общините е, че все още няма приет бюджет за 2022 година. По закон в такива случаи общините използват същите разходи и средства, които са използвали през отминалата година, но с изключително високите сметки за ток, те ще нарушат Закона за държавния бюджет или ще бъдат в невъзможност да платят“, заяви депутатът Красен Кръстев.

Проблемът с повишените сметки за ток не е само на територията на тези общини, а в цялата страна. Не само общините, но и хората са изправени пред такова тежко положение и всички очакват спешни и адекватни мерки от хората, за които са гласували.

Точно заради това и те апелират за незабавно решение за изработване на механизъм за 100-процентово компенсиране на българските общини.