“С букет от 101 цветя, бутикова торта, изработена от сладкарка от Оряхово, оряховско вино и чрез видео разговор, вчера имах възможността и удоволствието да честитя специалния ден на столетницата от крайдунавския град – г-жа Лушка Пешева. Именно тя е акушерката в екипа, при който съм се родил през 1974 година в Оряховската болница.
ЛУШКА ХАРАЛАМПИЕВА ПЕШЕВА е родена на 10.12.1920г. в с. Борован. Омъжва се за Йордан Иванов Пешев. Раждат им се син– Харалампи Пешев и дъщеря – Ива Пешева. Съпругът й е дългогодишен домакин на болницата в Оряхово. С многобройните си контакти допринася за развитието на болницата.
Синът – Д-р Харалампи Пешев е специалист в Клиника по съдова хирургия към Военномедицинска академия София. Дъщеря – Д-р Ива Пешева е стоматолог в Дентален център София, Студентски град.
Лушка Пешева, след завършване на медицинско образование, специалност акушерство, идва по разпределение в Оряховската болница. В началото в АГ отделение са три акушерки Лушка, Марияна и Ранка. През годините работи с акушерките Марийка, Донка, Галина Раданска, Грънчарова, Тодорчева, Гергова, Айтен, Йълдъз, Поля, Цецка, Фая. С лекарите гинеколози – Д-р Стоянов, Д-р Прокопиев, Д-р Димитров – зав. отделение / от с. Бутан/, Д-р Пурчев, Д-р Димитров.
Изключително добър професионалист, за което получава награда за „Най-добра в професията си акушерка“. Всяка жена, на която й предстои раждане, тайничко се е молела акушерката на смяна да е Лушка Пешева.
Пенсионира се през 1988 год.
Да си пожелаем догодина да сме отново заедно!, написа кметът на Оряхово  – Росен Добрев.