Кирил Кунгалов е предприемач, юрист, визионер и филантроп. Роден е в град Враца. Завършва езиковата гимназия “Йоан Екзарх” в родния си град през 2010 г. Възпитаник е на юридическия факултет при Университета за Национално и Световно Стопанство, където получава магистърска степен по право. Завършил е и политическа академия при фондация “Конрад Аденауер”. Кирил Кунгалов е съучредител и председател на неправителстената организация “Гражданска организация за развитие на Северозападна България”, чиято мисия е подпомагането на икономическото, културното и научното развитие на Северозападния регион. Съосновател и изпълнителен директор на софтуерната компания „Балкан Софтуер Студио“, чрез която заедно със съмишленици се стреми да развие модерната ИТ индустрия във Враца. Той е един от идеолозите зад регионалния проект Северозападен университет.

Кирил Кунгалов е кандидат за народен представител от политическа партия “Продължаваме Промяната” от 6 МИР Враца.

Г-н Кунгалов, определяте себе си като предприемач, с какво се занимавате?

Към момента съм съосновател и изпълнителен директор на софтуерната компания “Балкан Софтуер Студио”. Фирмата се занимава с разработването на софтуер предимно за Западна Европа и САЩ. Работим по големи международни проекти, а крайната ни цел е да подпомогнем разработването на най-значимите технологични проекти, свързани с бъдещето на човечеството. Преди да основем “Балкан Софтуер Студио” съвместно партньора във фирмата Светозар Станев, се занимавах предимно с международна търговия. Работил съм в две глобални компании, опериращи на стоковите борси, както и в сферата на телекомуникациите. Занимавал съм се с корпоративна интернет свързаност.

Върнали сте се във Враца, за да оперира компанията Ви тук. Защо?

Истината е, че никога не съм искал да си тръгна. След като завърших гимназия, исках да продължа образованието си, но тук нямаше добра възможност за това. Върнах се, защото много харесвам родното си място, винаги съм искал да живея тук. Когато започнахме “Балкан Софтуер Студио” със Светозар, решихме да базираме бизнеса тук с идеята, че искаме да предоставим на Враца и региона възможност за работа в модерния ИТ сектор. Предоставяме европейски условия на труд, европейско възнаграждение и качествено образование. Това са нещата, които ни липсваха на нас самите и поради които се наложи за един немалък период от време да се разделим с Враца. В моя случай говорим за дванадесет години.

 

Как решихте да се включите в проекта “Продължаваме Промяната”?

Прекарах към 90 дни на жълтите павета в центъра на София, протестирайки срещу модела на управление ГЕРБ-ДПС. След това бях свидетел на адекватни действия на част от министрите от служебното правителство на Стефан Янев. Малко по-късно, именно те – Кирил Петков и Асен Василев обявиха публично намеренията си за проекта “Продължаваме Промяната”. По това време вече се местех във Враца и се записах като доброволец за парламентарните избори чрез тяхната онлайн платформа. Така станах наблюдател на партията в изборния ден в една от секциите във Враца. Беше вълнуващ ден, изпълнен с много емоции. Официално обаче станах част от “Продължаваме Промяната” почти година по-късно, когато бях поканен от водача на листата Деница Симеонова и областния координатор на партията Деян Войкин да се включа в листата от кандидати за народни представители за Враца.

Освен като доброволец в кампанията, сте работили съвместно и по проекта за Северозападен университет. Как стана това?

Точно така. Темата, която ни сближи от ден едно с ПП е идеята, върху която работихме заедно последните осем месеца, а именно създаването на Северозападен университет. Университет, който да даде възможност на младите хора да останат да учат, работят и живеят тук и който да обучава специализирани кадри за нуждите на регионалния бизнес. Възможност, която ние – хората от листата на Промяната във Враца, нямахме, когато завършвахме училище.

Как се роди идеята за Северозападен университет?

Най-общо казано, идеята се породи от неговата липса. Тази липса е индифицирана не само от нас, но и от жителите и бизнеса тук доста отдавна. Може би по-правилният въпрос е кога отново се появи на дневен ред. За мен това стана, когато се върнах да развивам бизнеса си тук. За много кратко време осъзнах, че основният проблем на местната икономика е липсата на квалифицирани кадри не само в ИТ сектора, но и във всички сфери. Тогава разработихме идейно предложение и заедно с Деница Симеонова, която тогава беше депутат, го представихме на министъра на образованието и науката. Оказа се, че мислим в една и съща посока, че Северозападът трябва да има собствено висше учебно заведение. В последствие се осъществиха редица оперативни срещи и разговори, а във Враца заедно със съмишленици създадохме неправителствената организация “Гражданска организация за развитие на Северозападна България”, която събира гражданска подкрепа и идеи за проекта.

Докъде стигна работата по този проект? Ще има ли Северозападна България Северозападен университет?

Да, ще има, надявам се още в следващия мандат на управление на “Продължаваме Промяната”. Относно това докъде стигна проекта, често се смея и казвам “от една идея, обсъждана с приятели, до разговор с министри на елипсовидната маса в Министерство на образованието”. За една година, заедно с отбора, успяхме да доведем идеята до реален политически ангажимент към Северозапада от най-голямата парламентарно представена партия в страната – “Продължаваме Промяната”. По време на откриването на кампанията ни във Враца, бившите министър-председател Кирил Петков и министър на образованието акад. Николай Денков потвърдиха, че е част от програмата ни да създадем многопрофилен университет в Северозапада. Моментът беше исторически, защото никога досега в демократичната ни история, такъв ангажимент към Северозападна България не е бил поеман публично на ниво Министерски съвет.

Какви ще бъдат Вашите приоритети в политиката?

Политиката е отборна игра, поне така мислим с колегите ми. Разделяме политическите ни приоритети на две – национални и регионални. Националните ни приоритети са свързани с енергиината ни независимост чрез диверсификация, справянето с повсеместната корупция чрез реформиране на Антикорупционната комисия и справянето с бедността чрез подкрепа за пенсионерите и младите семейства.

Относно регионалните ни приоритети – тук темата е обширна, тъй като имам честта и предизвикателството да бъда кандидат за народен представител от най-бедния регион в Европа. Тук всичко ни е важно. Според мен първите стъпки за преобразяването на Северозападна България са изграждането на качествена инфраструктура, включително мост, който да свързва Румъния и България при Оряхово. Създаването на ново висше учебно заведение в град Враца, гореспоменатия Северозападен университет. Подобряването на условията на труд и престой във Врачанската областна болница, както и подготвянето на региона за реален и устойчив туризъм.

Започнахме първите стъпки да постигнем това, а получавайки доверието на избирателите на 2 октомври, ще ни помогне да си довършим работата.

Гласувайте за “Продължаваме Промяната” с № 9 машинно и в бюлетината и за Кирил Кунгалов с преференция 104.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!