През месец април 2023 г. в област Враца са регистрирани 54 пътно-транспортни произшествия, от които 9 са тежки. При катастрофите е загинал 1 и са ранени 8 граждани. В сравнение със същия месец на предходната година, ПТП-тата са с 4 повече, загиналите са с равни по брой, а ранените са с 6 по-малко. През месеца за установени  нарушения на водачите  са съставени 567 акта, 2426 обикновени фиша и 2294 електронни фиша/клипа, издадени за установени нарушения на скоростта.

Установени  са 46 водачи, употребили алкохол или наркотични вещества. За неизползване на обезопасителни колани и каски са наложени 191 глоби, за неправоспособност – 34, за шофиране без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ – 23

През месеца са издадени 147 заповеди за прилагане на принудителни административни мерки по ЗДвП, като са прекратени регистрациите на 44 бр. МПС. Проведени са 27 бр. специализирани полицейски операции по безопасност на движение по пътищата. Изпратени са 16 бр. сигнални писма за осигуряване безопасността на движението по пътищата.