„В последните 5 дни стотици млади хора тръгнаха по стъпките на Ботев от Козлодуй. Те обединиха усилия и ни показаха, че когато имаш цел – може да постигнеш всичко. В това е и големият смисъл на саможертвата на Христо Ботев – заедно да постигаме велики неща за нашата държава. Хората сме различни, но когато имаме цел, трябва да се обединим и да надграждаме. А каква по-голяма цел от България! Нека опазим земята на Ботев и Левски чиста за нашите деца! Дълбок поклон пред загиналите за свободата ни!” – каза кметът Каменов в рамките на всенародното поклонение на връх “Околчица”.

Поклонението продължи с църковна служба за Христо Ботев и загиналите четници, отслужена от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.

В знак на признателност, пред паметника, увековечил подвига на героите, бяха поднесени венци и цветя.

По традиция, точно в 12:00 часа, звукът на сирените, оповести отдаването на почит към загиналите за свободата на България!

На всенародното поклонение присъстваха още: председателят на Общински съвет – Враца д-р Владимир Христов, общински съветници, кметовете на Мизия и Бяла Слатина, участници в похода “Козлодуй-Околчица”, граждани и гости на Враца.