„Край на безкрайните разкопавания!“

Това написа кметът на община Враца Калин Каменов в своят профил във „Фейсбук“.

Градоначалникът се обърна към врачани с писмо, в което каза стоп на безкрайното ремонтиране и разкопаване на улиците и булевардите в града.

„Скъпи съграждани,

Вероятно сте забелязали, че от началото на моето управление като кмет на Община Враца с моите колеги полагаме огромни усилия да асфалтираме улици, булеварди, паркинги и предблокови пространства в целия град.

За съжаление обаче, заради липсата на реална инвестиционна програма на експлоатационните дружества, голяма част от ремонтираните участъци биват компрометирани.

В интерес на истината, доста време преди ремонта на която и да е улица в града, каним всички оператори да направят проверка за аварии или необходимост от подмяна на подземната инфраструктура на съответния участък.

Почти винаги получаваме декларации, че всичко е наред и улицата може да бъде асфалтирана. Е, да, ама не!

Много често след като улицата бъде цялостно асфалтирана се появява багер на Топлофикация, ВиК или някой от другите оператори, които изведнъж установяват, че точно на ремонтираната улица има авария. Колкото и абсурдно и нецелесъобразно да Ви изглежда това, то е напълно законосъобразно.

В Закона за устройство на територията има лобистки текст, който разрешава подобни аварийни ремонти с уведомителен режим към Общината, след заплащането на депозит, установен в местната наредба за разкопаванията.

В срок до един месец всяко разкопаване трябва да бъде възстановено. Колко от тях са качествени е видно за всеки един жител на Враца.

Често пъти на операторите са налагани и глоби, които са обжалвани, спечелени по съдебен ред от Общината и са влезли в сила. Въпреки това, дружествата явно преценават, че им е по-изгодно да бъдат глобявани, отколкото да правят инвестиции в собствената си мрежа.

Изключение прави ВиК, които през последните години инвестираха огромен ресурс в подмяната на част от инфраструктурата си. И въпреки усилията, качеството на траншеите в зоните на интервенции също е в незадоволително състояние.

Всеки който ме познава знае, че не мога се примиря с подобни несправедливости.

Затова преди няколко години с моите колеги инициирахме промяна в Наредба за изграждане и възстановяване на елементите на техническата инфраструктура на територията на община Враца. В нея предложихме всяка улица, разкопана аварийно, да бъде възстановена цялостно. Заради последвалия отпор от дружествата и политически натиск в Общинския съвет, докладната не събра достатъчно мнозинство, за да бъде приета и бе изтеглена.

Последваха много разговори с всички оператори, следствие на което постигнахме разбирателство, в зоната на разкопаване участъкът да бъде възстановяван от бордюр до бордюр. Колко се спазва това джентълменско споразумение е видимо за всички жители и гости на Враца.

За пример мога да посоча улиците “Околчица”, “Александър Стамболийски”, “Хан Аспарух” и още много други, на всяка от която има повече от 10 разкопавания на Топлофикация за последните 6 години. Повече от ясно е, че само с обещания и добра дума няма да стане.

Смятам, че е повече от наложително Наредбата отново да бъде внесена за обсъждане и приемане на изменения в нея, които да гарантират и защитават интересите на Община Враца и всички нейни граждани.

Ще разчитам изключително много на подкрепата на всички групи в Общинския съвет, както и на всички граждани, които имат предложения как да опазим улиците от непрестанно копаене. Едно от предложенията, които обсъдихме с председателя на Общинския съвет е да се увеличи драстично размера на депозита, който се внася в Общината. Друго предложение е, операторите да подписват декларация, в която да гарантират, че 5 години след асфалтирането на всяка улица, тя няма да бъде розкопавана, дори и аварийно.

Разбира се, за генералното решаване на проблема могат да помогнат и народните представители, които при добра воля и желание могат да подкрепят жителите на всички български общини, като извършат промени в Закона за устройство на територията. Вярвам, че интересът на българите е по-важен от интереса на дружествата.

Надявам се, всички врачани да застанем заедно зад идеята да живеем в уреден и подреден град, в който всички сме отговорни и ангажирани да пазим това, което имаме.

Градът ще е такъв, какъвто го направим ние!“