Детското отделение във Враца ще отвори врати на 1 септември.

Това увери кметът на града Калин Каменов по време на редовната среща „Кафе с кмета“.

През последните дни са проведени десетки срещи и разговори за съхранение на педиатрията. Той увери, че общината работи съвместно със здравното министерство и борда на директорите, и в началото на септември градът ще има работещо детско отделение.

Големият проблем, обаче се оказват задълженията на болницата, които въпреки че се връщат, са грижа на онези лекари, с които преговарям да започнат работа.

Кметът заяви, че самата болница работи добре и през последната година е върнала доста задължения. Но проблемът с детското отделение трябва да се решава заедно с проблемите с другите отделения, а не на парче.

„Болницата ще има пари за по-високи заплати, когато изкарва повече пари, а това става чрез модернизация и купуване на нова апаратура“, каза още той и припомни, че

закупуването на нова апаратура в лечебното заведение продължава, а ядрено-магнитният резонанс, който ще има врачанската болница ще бъде най-добрият в Северозапада.

„Имаме уверението на трима лекари, че ще започнат работа на 1 септември. Говорих и с млади лекари-педиатри от Враца, които също са склонни да се върнат в родния си град.

Вярвам, че и настоящите лекари, които напуснаха отделението, ще преосмислят решението си. Имах емоционална среща с медицинските сестри и получих уверение и от тях, че са готови да се върнат и работят в педиатрията“, каза още Каменов.