„Болницата във Враца трябва и вярвам, че ще има детско отделение!“

Това написа във Фейсбук страницата си кметът на Враца Калин Каменов.

Посланието му в социалната мрежа бе продиктувано след нашумелия въпрос, свързан със затварянето на детското отделение във врачанската болница.

„Като кмет, гражданин, пациент и родител съм категорично против закриването на детското отделение или сливането му с други отделения в МБАЛ “Христо Ботев”!

Факт е, че лекарите са малко и графиците с дежурствата трудно се изпълняват. Още по-болезнен е и фактът, че заплатите са ниски и неатрактивни. Не искам да коментирам напускането на лекарите от настоящия екип, защото за себе си може би са прави, а и решенията са лични и всички са категорични, че не искат да остават повече на работа при тези условия.

Въпреки това, през последните седмици с директора на болницата и моите колеги народни представители проведохме много срещи и продължаваме разговорите с всички възможни педиатри от региона, които могат да започнат работа в отделението.

Надяваме се на подкрепа от страна на министерство на здравеопазването за намирането и на млади специалисти, на които с моя екип имаме готовност да осигурим общински жилища.

Настоявам здравното министерство, чрез ръководството на болницата, да помогне на лекарите във Враца като промени възнаграждението им така, че да отговаря адекватно на техните отговорности!

Надявам се държавата, като собственик и принципал да покаже, че проблемите на най-голямото лечебно заведение в региона, са приоритетни и разрешими.

Вярвам, че разговорите, които водим с медиците, ще имат резултат и още следващата седмица ще има положителни новини. Нека подкрепим нашите медици, защото само ако сме обединени, можем да се справим с тежката ситуация! Благодаря на колегите от областна администрация и всички, които полагат усилия да решим казуса.

Въпреки минималното ни участие в управлението на МБАЛ “Христо Ботев”, аз няма да се откажа от това Враца да има работеща болница!,

категоричен е кметът Каменов.