Как се обявява свободно работно място за учител след 16.00 часа в петък, с последен срок  неделя?

За отговор на този въпрос потърсихме директора на ОУ “Васил Левски” в криводолското село Ракево, Павлин Петров.

Поводът е, че в сайта на Регионалното управление по образованието във Враца бяха пуснати обяви за свободни работни места в подопечното му училище със странен срок за прием на документи на кандидати.

 

Чрез едната от тях се търси психолог, считано от първи септември тази година.

Срокът за приемане на документи за кандидатстване, посочен в обявата, е с начало 28.08.2020 г. и край 30.08.2020г.

Проверка на “Зов нюз” установи, че обявата е публикувана след 16.00ч. в петък – 28.08.2020г.

Тоест, кандидатите за длъжността “Психолог” в училището не могат да подадат документи, защото следващите два дни са почивни.

Невероятно, но факт! На 01.09.2020г. на мястото вече има назначен човек.

Друга от обявите, която впечатлява с подобен срок, е за мястото на учител в група за целодневна организация на учебния процес от 5-ти до 7-ми клас.

В нея е указано, че документи за кандидатстване ще се приемат от 04.09.2020г., до 07.09.2020г….

Невероятно, но факт! Подготвилият обявата не е разбрал, че шести септември е неделя и национален празник, а седми септември също е почивен ден!?

Друг човек е правил и пускал обявите от мое име. Знаете ли колко много заявления имаме, пуснати за тези работни места…?”,

каза директорът на училището пред “Зов нюз”.

На въпрос в кой от дните са пуснати заявленията за работа от кандидатите, при положение, че училището не работи в почивни дни, г-н Петров отговори, че заради COVID-19 са пуснати на електронната поща на училището.

Той каза още, че една от обявите била с удължен срок до 07.09.2020г., но не посочи коя точно.

В сайта на Регионалното управление по образованието обаче, такава липсва.

В публикуваните обяви на сайта на Регионалното управление по образованието обаче изрично пише, че ” документи за кандидатстване се приемат в сградата на ОУ “Васил Левски”, с. Ракево, община Криводол.”, посочен е адресът и е подаден телефонен номер за контакти.

Павлин Петров посочи още, че обявите са продължени, но на сайта на РУО – Враца те липсват.

Единственото съобщение за свободно работно място, пуснато от училището в Ракево и то с почти нормален срок, е за начален учител. То е публикувано на 27.08.2020г. до 04.09.2020г.

Във връзка с  коректността на посочените обяви, екипът ни се свърза с директора на РУО – Враца, г-жа Галина Евденова.

Тя коментира, че не могат да бъдат проследени всички обяви от всички училища, но със сигурност срок, който включва само почивни дни не е коректен. Г-жа Евденова добави още, че по случая ще бъде направена проверка.

От разговора ни с нея стана ясно още, че директорите на учебните заведения сами поставят срока на обявите си, като той в действителност може да бъде кратък или спешен, ако се наложи да бъде търсен учител по време на учебния процес.

Според отлично запознати източници на медията ни, директорът на училището сам е подготвил и пуснал обявите.

“Зов нюз” ще продължи да следи темата, както и това, дали директорът на училището е попълнил декларация за конфликт на интереси, след като съпругата му работи като преподавател в същото учебно заведение.