ЦИК препоръчва избирателите да се запознаят предварително с бюлетините, чиито образци ще видят пред изборното помещение, съобщиха от Нова ТВ.

От там припомниха и начина за гласуване. Първият етап е поставяне на знак „X”или „V” със син химикал в квадратчето от избраната от гласоподавателя партия, коалиция, местна коалиция или независим какандидат. Следва сгъване на бюлетината така, че да не се вижда как сте гласували. Член на СИК сверява номера на бюлетината и поставя втория печат върху нея. А гласоподавателят пуска бюлетината в избирателната урна.

На втория кръг от изборите в бюлетината отново ще има квадратче „не подкрепям никого“, което се счита за действителен глас за избирателите. То обаче няма да повлияе на резултата на всеки от кандидатите, тъй като там определящи са само действителните гласове за него.

В балотажите днес право на глас имат хората с българско гражданство, навършили 18 години. Те трябва да имат регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на страната към 26 април, да не са под запрещение и да не изтърпяват наказание „лишаване от свобода“.