Българката Антонина Лозанова от Видин получи голямото отличие за видеорепортаж в елитните награди за журналистика “Megalizzi-Niedzielski” в Брюксел. Връчването на призовете за млад и обещаващ европейски журналист по традиция са акцент в най-голямото годишно събитие за регионална политика – Европейската седмица на регионите и градовете. В тазгодишното му 21-во издание, в рамките на инициативата Youth4Regions, участваха 40 млади журналисти от страни в ЕС и извън него. Кореспондентът на БТА във Видин впечатли елитното жури от Генералната дирекция DG REGIO с интересен видео разказ за родния град Видин и възможностите за развитие на младите хора в един от най-бедните региони на Европа.

Отличието ѝ беше връчено лично от председателя на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент, Юнус Омарже, в Gold Hall на Европейския конгресен център SQUARE.

Наградата Megalizzi-Niedzielski за млади и обещаващи журналисти беше стартирана през 2019 г. и отдава почит на Антонио Мегалици и Бартек Пьотр Орент-Неджелски – млади репортери със силна съпричастност към ценностите на ЕС, които трагично загубиха живота си след терористично нападение в Страсбург през 2018 г. Оттогава 11 европейски журналисти са спечелили наградата.

По време на церемонията еврокомисарят по кохезионната политика и реформите, Елиза Ферейра, сподели задоволството си, че точно талант от Видин е отличен тази година и уточни: „Тримата лауреати на наградата в различните категории – от България, Хърватска и Украйна, са талантливи журналисти с голям потенциал, които силно подкрепят ценностите на ЕС. Нашите демокрации зависят от свободната, независима преса, затова трябва да продължим да подкрепяме журналистите и медийните организации в борбата им да предоставят висококачествена информация на европейците.“

„Продължавайте да инвестирате в Северозапада на България, тъй като много млади хора се завръщат и искат да направят положителна промяна в региона“, отправи послание Антонина Лозанова, в отговор на еврокомисаря Елиза Ферейра.

антонина лозанова

Комисията обявява и нова покана за представяне на предложения в подкрепа на повишаване на осведомеността относно политиката на сближаване и нейното положително въздействие върху живота на гражданите на ЕС. Новата покана за представяне на предложения е с общ бюджет от 7 милиона евро. Досега Комисията е предоставила финансиране в размер на 35 милиона евро на повече от 150 медийни организации, чиито комуникационни дейности са достигнали до милиони хора чрез традиционните медии, телевизия и радио, прояви и онлайн платформи. Крайният срок за подаване на кандидатури е 9 януари 2024 г. 

(Мариана Гомилева, Брюксел)