Около 347 000 електронни извинителни бележки на ученици са издадени от 1 октомври досега. Няма никакви сериозни проблеми, съобщи  министърът на електронното управление Александър Йоловски. Според него същата технология може да бъде въведена и за детски градини, и ясли от догодина. От следващата учебна година вече няма да се носят и здравно-профилактични карти на хартия, коментира още той.

Във връзка с въведените от 16 октомври т.г. „бели“ рецепти, с което всички лекарства за лечение на диабет и антибактериалните лекарствени продукти за системна употреба, се изписват само с електронно, министърът увери, че проблем с технологията няма. „Има дребни детайли, които трябва да бъдат напаснати“, подчерта министърът. Според данните, които той представи, 65 % от издадените „бели“ рецепти вече са изпълнени.

 

Той припомни, че все още тече процесът и по сертификация на машините за гласуване. „Когато се гласува с машини, всеки гласоподавател може да види върху разписката своя вот“, увери той за сигурността на процеса. Министърът подчерта, че в сертифицирането са привлечени както експерти от администрацията, така и външните, за да може процесът да бъде максимално сигурен и защитен.