Още с отварянето на сайта www.blsvratsa.com първото нещо, което вижда читателят е активен банер, който информира за център по остеопороза.

При натискане на банера се появява снимка на частен медицински център във Враца и специализирана информация за заболяването остеопороза.

След това е публикувана информация за апаратурата (най-съвременна и точна), с която центърът по остеопороза разполага.

Никъде в текста обаче не е обяснено безплатно ли е това изследване за измерване на костната плътност, нужно ли е направление за него,

след като частния медицински център, към който е центърът по остеопороза не работи с направление към Здравната каса, (което също не е указано).

Посочени са обаче адресът на частното медицинско лечебно заведение и телефон за контакти.

генерал агрохимикали

Справка в сайта на медицинския център ни изпраща към интересна промоция от 2018г., от която разбираме, че изследването се заплаща…

Каква е обаче цената му за 2022г., не става ясно.

За да бъдат точно информирани жителите на Враца и областта ,”Зов нюз” пита ръководството на БЛС-Враца и Комисията по Етика към БЛС-Враца,

използва ли местната структура на Лекарския съюз официалната си електронна страница за скрита реклама на част от дейностите на частен медицински център, или рекламата е поръчана и платена от същия?

Регламентирани ли са подобни дейности в устава на РК на БЛС – Враца, както и релевантни ли са те на етичния кодекс, над който бди независимата Комисия по етика към съюза?

Питаме също така, дали и другите частни медицински центрове могат да рекламират апаратурата и дейностите си на сайта на БЛС-Враца на равнопоставени начала с публикуваната реклама?

За да бъдем докрай етични, репортер на медията ни разгледа сайтовете и на други районни колегии на БЛС. На повечето не открихме реклама, но попаднахме на сайта на РЛК-Хасково.

Но и там, както и на този на РЛК-Враца не са посочени контакти за реклама.

Липсва и ясен регламент в устава на БЛС.

Имайки предвид презумпцията за безпристрастност, питаме също, доколко етично е независими съсловни организации да събират средства от реклама от лекари, собственици на частни лечебни заведения и едновременно с това членове на БЛС?