1,5 млн. лв европари струва несъществуващата акациева гора в Белоградчик, която е била “залесена” на терен, който след това е използван за получаване на още средства от европроект, но този път за почистване.

Историята е от 2014г., когато Държавен фонд „Земеделие” сключва договор с Белоградчик за отпускане на безвъзмездна финансова помощ за залесяване на земи по Програмата за развитие на селските райони.

Договорът е за 2 милиона лева, които са намалени с 500 хиляди лева заради санкция, свързана с непубликувано съобщение от Община Белоградчик. По този проект е предвидено залесяване на общински земи.

Изпълнител е консорциум от три фирми. Съгласно сключения договор, на всеки декар трябва да се засадят по 400 фиданки и да се отглеждат три години, съобщава НОВА.

Там, където не са се прихванали, трябва да се засадят нови. Още тогава – през 2015 г., Общината подписва протоколите за засадените на площ 2 500 декара дървета и заплаща парите на изпълнителя. През следващите две години му доплаща суми за отглеждане. Оттогава са изминали цели седем години.

“След като са усвоени средствата за залесяване по еврофондовете, същият този парцел се отдава на арендаторите с цел почистване и усвояване пак на евросредства. Отговорник за това, което се случва с терена, е кметът”, обяснява пред НОВА общинският съветник Румен Цанков.

По думите на кмета Борис Николов на място е имало акациева гора, която обаче е изсъхнала.

През 2019 г. общинските съветници изпращат сигнали до Специализираната прокуратура. Тя извършва проверка на документи, разпит на свидетели, инспекции на място от вещи лица. За действията на кмета е сигнализирана и Парламентарната комисия за борба с корупцията. Тя възлага на КПКОНПИ да извърши разследване, което установява наличие на корупционни престъпления.